Σ.Φάμελλος-Π.Πέρκα: Το αδιέξοδο της κυβέρνησης Μητσοτάκη οδηγεί σε απόγνωση

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρέπει να βρίσκεται σε απόλυτο αδιέξοδο για να αφιερώνει τόσες σελίδες στο λιγνίτη και να συντάσσει χρονικό απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.”, επισημαίνουν ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος και η αναπληρώτριά του, Θεοπίστη Πέρκα σε ανακοίνωσή τους. “Όσο και να προσπαθεί όμως να στηρίξει τις ανακρίβειες του κ. Μητσοτάκη στη Βουλή σχετικά με το κόστος της ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη σε σχέση με το φυσικό αέριο την περίοδο της κρίσης, την απάντηση την έχει δώσει ο ίδιος ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας από τον Σεπτέμβριο, όπως και η απόφαση να ενεργοποιηθούν πάλι οι λιγνιτικές μονάδες εδώ και μία εβδομάδα.”

“Το απόλυτο αδιέξοδο της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι ότι έχει οδηγήσει σε απόγνωση τα νοικοκυριά, τους αγρότες και σε λουκέτα τις επιχειρήσεις και τις βιομηχανίες. Στην κοινωνία λοιπόν οφείλει να απαντήσει και να απολογηθεί η κυβέρνηση και όχι, κατά την προσφιλή της τακτική, να κάνει αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Είναι τέτοιο δε το αδιέξοδο όπου, οδήγησε το ΥΠΕΝ να αναφερθεί στην 8η Μαρτίου, για τη χονδρική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, για να κρύψει ότι ολόκληρο τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο η Ελλάδα ήταν πρωταθλήτρια ακρίβειας στην Ευρώπη. Δυστυχώς για την ελληνική κοινωνία, οι αρνητικές αυτές πρωτιές μετακυλίονται ως έχουν στους καταναλωτές, κάτι που δε συμβαίνει στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες που υπάρχουν μηχανισμοί αντιστάθμισης κινδύνων.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα πρέπει να διασφαλίσει την επάρκεια του ενεργειακού μας συστήματος για όσο διάστημα διαρκέσει η κρίση συνεχίζοντας την αναβάθμιση των λιγνιτικών μονάδων που είχε ξεκινήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και εξασφαλίζοντας την τροφοδοσία από τα λιγνιτωρυχεία για τους επόμενους τουλάχιστον μήνες, καθώς και τη λειτουργία της Πτολεμαΐδας V.

Θα πρέπει ακόμη να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να σταματήσει τα ουρανοκατέβατα κέρδη και την αισχροκέρδεια στην αγορά ενέργειας, όπως προτείνει και η Κομισιόν με το σχέδιο Repower EU.

Όσον αφορά την ενεργειακή στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θυμίζουμε ότι επί 4,5 χρόνια επέλεξε να μην αυξήσει τα τιμολόγια ηλεκτρισμού ούτε κατά ένα ευρώ, ισοσκέλησε το έλλειμμα 800 εκατ. ευρώ που παρέλαβε από την συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στον Ειδικό Λογαριασμό για τις ΑΠΕ, θέσπισε τις διαγωνιστικές διαδικασίες που έριξαν σημαντικά το κόστος των ΑΠΕ ώστε να είναι σήμερα φτηνές, θέσπισε τις Ενεργειακές Κοινότητες, εκπόνησε για πρώτη φορά Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα με ευρεία διαβούλευση και σχεδίασε την ομαλή απανθρακοποίηση και όχι μόνο απολιγνιτοποίηση της Ελλάδας, με διαφανείς κανόνες και όχι με συνθήκες Άγριας Δύσης.

Εάν τέλος το αδιέξοδο της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι τόσο μεγάλο που την οδηγεί στο να ασκεί αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αντί να στο να λαμβάνει μέτρα για να στηρίξει την ελληνική κοινωνία, τότε μπορεί να αποχωρήσει.”

TOP