Σ. Φάμελλος – Π. Πέρκα : Τα ενεργειακά αδιέξοδα στην Ελλάδα συνεχίζονται

Ευθύνες στην κυβέρνηση “γιατί τα ενεργειακά αδιέξοδα στην Ελλάδα συνεχίζονται”, επιρρίπτουν με κοινή τους ανακοίνωση οι τομεάρχες Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος και Πέτη Πέρκα.

“Το 2021 έκλεισε επιβεβαιώνοντας το ράλι τιμών στην ενέργεια, κυρίως στο ρεύμα αλλά και στο φυσικό αέριο. Οι επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη μας οδήγησαν στην πρωτιά ακρίβειας χονδρεμπορικής τιμής ρεύματος στην Ευρώπη για όλο το 2021 και στην πρώτη θέση τον Αύγουστο και το Νοέμβριο του 2021, κάτι που επαναλαμβάνεται και τις πρώτες ημέρες του 2022”, υποστηρίζουν οι τομεάρχες και προσθέτουν: “Οι πρωτιές αυτές καταδεικνύουν τις σοβαρές στρεβλώσεις στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού που λειτουργεί ολιγοπωλιακά, χωρίς έλεγχο και δημόσια εργαλεία πολιτικής, με χειραγώγηση τιμών και αισχροκέρδεια, αλλά και εις βάρος όλων των καταναλωτών, νοικοκυριών και επιχειρήσεων”.

Εκτιμούν ακόμη, ότι “δυστυχώς, το κύμα ακρίβειας στην ενέργεια θα συνεχιστεί, καθώς οι επιβαρύνσεις θα εξακολουθήσουν και για τους επόμενους μήνες […] Υπενθυμίζουμε ότι το κυβερνητικό επιτελείο εξακολουθεί να μην έχει εφαρμόσει πλήρως την εργαλειοθήκη που έχει προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και επαναλαμβάνουμε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:

* Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, προκειμένου να μειωθεί το κόστος θέρμανσης για τα νοικοκυριά αλλά και για τις μεταφορές.

* Επανεξέταση και διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο προκειμένου να ενταχθούν περισσότερα νοικοκυριά.

* Εξασφάλιση ελάχιστης ποσότητας ρεύματος για τις ευάλωτες οικογένειες και απαγόρευση ρευματοκοπών για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η ενεργειακή κρίση.

* Έλεγχο και ρύθμιση της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού, για την οποία έχουν υπάρξει πλείστες καταγγελίες για στρεβλώσεις, ολιγοπωλιακές πρακτικές και χειραγώγηση τιμών.

* Μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας για επιχειρήσεις, επαγγελματίες, αγρότες και δήμους.

* Μέτρα για την άμεση ενεργοποίηση της προθεσμιακής αγοράς του target model.

* Απεμπλοκή της ηλεκτροπαραγωγής της χώρας από το φυσικό αέριο και προώθηση των ΑΠΕ με Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο και ουσιαστική στήριξη για τις Ενεργειακές Κοινότητες.

* Ανάκτηση του δημόσιου ελέγχου σε ΔΕΗ και Δίκτυα και άσκηση δημόσιων πολιτικών μείωσης των τιμών στους καταναλωτές.

Κλείνοντας οι δύο τομεάρχες της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφέρουν: “Η κυβέρνηση ΝΔ, οφείλει στο πλαίσιο ενός σοβαρού και φιλόδοξου Κλιματικού Νόμου, να αντικαταστήσει όλα τα ορυκτά καύσιμα με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και να συνδέσει τα χρηματοδοτικά εργαλεία με το αποτύπωμα άνθρακα και αποβλήτων. Η πράσινη μετάβαση, οφείλει επίσης να εξασφαλίσει την πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή πράσινη ενέργεια σε όλους, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, και να διασφαλιστεί για όλους, και όχι μόνο για τους λίγους που εξυπηρετεί σήμερα η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη”.

TOP