Σ.Φάμελλος – Π. Πέρκα: Ο κ. Μητσοτάκης παραδέχτηκε ότι έχει οδηγήσει τη χώρα σε ενεργειακή ανασφάλεια και έχει χρεώσει υπέρογκα τους καταναλωτές

Ο κ. Μητσοτάκης, στην Κοζάνη σήμερα, παραδέχτηκε ότι έχει οδηγήσει την Ελλάδα σε ενεργειακή ανασφάλεια και τους καταναλωτές σε αδιέξοδο με τους λογαριασμούς που προκαλούν ηλεκτροσόκ. Παραδέχτηκε ότι δεν μπορεί να εξασφαλίσει ούτε την επάρκεια του ενεργειακού μας συστήματος, ούτε την πρόσβαση στο αγαθό της ενέργειας για τους πολίτες.

Ενώ πριν από μόλις ένα μήνα κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Βουλή ότι ψεύδεται και ότι: «Και σήμερα με τις τιμές του φυσικού αερίου εκεί που βρίσκονται, ο λιγνίτης δεν είναι ανταγωνιστικό καύσιμο», σήμερα από την Κοζάνη διέψευσε τον εαυτό του και προανήγγειλε την αύξηση της παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη με την αύξηση κατά 50% της εξόρυξης λιγνίτη, επειδή η ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη είναι φτηνότερη από το φυσικό αέριο, αλλά και για λόγους επάρκειας.

Αποδόμησε επιπλέον ο ίδιος το ψευτοπράσινό του Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα με τη βίαιη, χωρίς σχέδιο και επικοινωνιακή απολιγνιτοποίηση αφού, έδωσε χρονική παράταση στο κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων τουλάχιστον μέχρι το 2028.

Δεν περιμέναμε να παραδεχτεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συνέταξε το πρώτο Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα με ομαλή και ταυτόχρονη απεξάρτηση από το λιγνίτη και το φυσικό αέριο και ότι δημιούργησε το 2018 το πρώτο Ταμείο για τη Δίκαιη Μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών που η κυβέρνησή του πάγωσε.

Ήταν όμως το δικό του Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα που υιοθέτησε την αντικατάσταση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ με μονάδες φυσικού αερίου ιδιωτών και όχι με ΑΠΕ, πίσω από τον τίτλο «απολιγνιτοποίηση». Αποτέλεσμα ήταν η ενεργειακή ανασφάλεια για την Ελλάδα λόγω της αυξανόμενης εξάρτησης από εισαγόμενο πανάκριβο ορυκτό φυσικό αέριο, καθιστώντας την ευάλωτη σε ενδεχόμενες, όπως η ουκρανική, κρίσεις, όπως έχει επισημάνει πολλαπλά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με συνέπεια από το 2019.

Το αποτέλεσμα της ψευτοπράσινης πολιτικής Μητσοτάκη είναι εμφανές. Στα τρία χρόνια της διακυβέρνησης ΝΔ, η ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη απαξιώθηκε εντελώς και η ΔΕΗ αναγκάστηκε μόλις χθες να υποβάλει σχέδιο εξόρυξης λιγνίτη για το 2022, κάτι που τα χρυσοπληρωμένα γαλάζια παιδιά έπρεπε να είχαν πραγματοποιήσει πριν την έναρξη της χρονιάς. Ακόμα και σήμερα, δεν υπάρχει επάρκεια για λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή σε ποσοστό 20% της τελικής κατανάλωσης για πάνω από ένα μήνα. Με βάση τα επίσημα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, ενώ το 2019 ο λιγνίτης συνεισέφερε στο 20% της ηλεκτροπαραγωγής και το φυσικό αέριο 31%, το 2021, ο λιγνίτης καλύπτει μόνο το 10% και το φυσικό αέριο το 40%!

Οι φιέστες και τα επικοινωνιακά σόου δεν μπορούν να κρύψουν την πραγματικότητα που βιώνει η κοινωνία. Οι επιλογές Μητσοτάκη ναρκοθέτησαν την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας αλλά και την πορεία προς την κλιματική ουδετερότητα. Ο πολίτες και οι παραγωγικές δυνάμεις της χώρας αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στην ακραία ακρίβεια στην ενέργεια. Οι χιλιάδες κάρτες ανεργίας στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη και οι λογαριασμοί που προκαλούν ηλεκτροσόκ έχουν μία μόνο υπογραφή: Κυριάκος Μητσοτάκης.

TOP