“Ερώτηση της Π. Πέρκα προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εσωτερικών με θέμα: «Απουσία κυβερνητικού σχεδίου για τις Υπηρεσίες Δόμησης των Δήμων”

Ερώτηση προς τους κ.κ. Υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Εσωτερικών με θέμα: “Απουσία κυβερνητικού σχεδίου για τις Υπηρεσίες Δόμησης των Δήμων” κατέθεσαν 32 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε παρακάτω το περιεχόμενο της ερώτησης:

Σύμφωνα με πρόσφατα δελτία τύπου του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, στο επερχόμενο χωροταξικό και πολεοδομικό νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για τη ριζική αναμόρφωση των Υπηρεσιών Δόμησης (ΥΔΟΜ) στους δήμους.

Κι όμως, οι μέχρι σήμερα θεσμικές πρωτοβουλίες των συναρμόδιων Υπουργείων Εσωτερικών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας, φανερώνουν ότι και στην περίπτωση των ΥΔΟΜ, η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει κανένα ολοκληρωμένο σχέδιο και στρατηγικό σχεδιασμό αλλά ‘εξαντλείται’ σε αποσπασματικές ρυθμίσεις, καθυστέρηση των σοβαρών μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και σε τροποποιήσεις ακόμα και δικών της Νόμων, που μετρούν μόλις μερικούς μήνες, με την προσφιλή τακτική των τροπολογιών.

Ειδικότερα, με πρόσφατη τροπολογία, η Κυβέρνηση «ξαναρρυθμίζει» για τρίτη φορά σε ένα χρόνο τις ΥΔΟΜ των δήμων, δίνοντας αυτή τη φορά απλά παράταση ενός έτους στη λειτουργία των υφιστάμενων ΥΔΟΜ, αφού το νέο πλαίσιο θα ξεκινήσει την 1η Οκτωβρίου 2021.

Είχε προηγηθεί αρχικά τον προηγούμενο Μάρτιο η αναβολή της εφαρμογής του Ν4555/2018 και του ορόσημου του 2023, ως προθεσμία για να αποκτήσει κάθε δήμος τη δική του ΥΔΟΜ, ενώ παράλληλα το τότε πλαίσιο όριζε μηχανισμό υποστήριξης για τους δήμους που επιθυμούν να δημιουργήσουν τη δική τους πολεοδομία. Προφανώς το Υπουργείο Εσωτερικών, όταν τον Ιούνιο όριζε την 01.11.2020 ως τη νέα προθεσμία για να αποκτήσει κάθε δήμος τη δική του ΥΔΟΜ ‘είχε ξεχάσει’ την 31.12.2023, γι’ αυτό και τον Οκτώβριο αναγκάστηκε να σπεύσει για τρίτη φορά μέσα σε λίγους μήνες να διορθώσει τα λάθη του, καταργώντας πλέον την αναβολή του τέλους του 2023.

Η παροιμιώδης ασυνεννοησία των συναρμόδιων Υπουργείων Εσωτερικών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας είναι η απάντηση στη δημοσιοποιημένη απορία του κ. Χατζηδάκη για το μικρό αριθμό των ΥΔΟΜ που έχουν συγκροτηθεί σε σχέση με το υφιστάμενο πλαίσιο.

Τελικά το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας βρήκε ότι η λύση για όλα αυτά είναι η επαναφορά των Πολεοδομιών σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας, οι παλιές δηλαδή νομαρχιακές Πολεοδομίες, οι οποίες πλέον «βαφτίζονται» ως «ριζική αναμόρφωση του συστήματος των ΥΔΟΜ», η επιστροφή στο αποτυχημένο παρελθόν δηλαδή. Παράλληλα, συστήνεται Κεντρική Υπηρεσία Δόμησης με αποφασιστικές ιδιότητες, σε ευθεία σύγκρουση με το πνεύμα του νόμου Καλλικράτη για αποκέντρωση των υπηρεσιών. Ο κ. Χατζηδάκης και ο κ. Οικονόμου, με τις τελευταίες τους επιλογές προσθέτουν άλλη μία αντίδραση, στο πλήθος των αρνητικών αντιδράσεων του –διαβόητου ήδη πριν την κατάθεσή του- χωροταξικού νομοσχεδίου.

Η υποστελέχωση και λειτουργία των ΥΔΟΜ αποτελούν άλλο ένα παράδειγμα ότι το πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη νόμων, αλλά η αδυναμία που παρουσιάζει η Κυβέρνηση στην υλοποίησή τους. Το θέμα του ρόλου και της στελέχωσης των Πολεοδομιών έχει περιγραφεί στο Ν4495/2017 και στο Ν4555/18. Η ΝΔ για μια ακόμα φορά επιμένει να αλλάζει ονόματα σε ό,τι θεσμοθετήθηκε από το ΣΥΡΙΖΑ, οικειοποιούμενη τόσο το «παλιό καθεστώς», όσο και τη νομοθεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ως τις ‘νέες’ ρυθμίσεις δικές της.

Επειδή είναι πολύ σημαντική η υλοποίηση των Παρατηρητηρίων Δόμησης, τα οποία μέχρι και σήμερα αγνοούνται, αν και είχε δρομολογηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ η πρόσληψη νέων στελεχών για αυτές τις θέσεις, ενώ είχε εξασφαλιστεί και η χρηματοδότηση της αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού για τη λειτουργία τους από το 50% των προστίμων των αυθαιρέτων.Επειδή έχει δοθεί η «απάντηση» εδώ και καιρό και είναι η ενίσχυση των ΟΤΑ με μόνιμες προσλήψεις και γενικότερα η εφαρμογή όλων των εργαλείων που νομοθετήθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  1. Ποιος είναι ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης για τις ΥΔΟΜ των δήμων;
  2. Για ποιο λόγο η Κυβέρνηση δεν προχωρεί στην υλοποίηση των νομοθετημένων μεταρρυθμίσεων της προηγούμενης Κυβέρνησης στα θέματα δόμησης και καθυστερεί την ενίσχυση των ΟΤΑ;
  3. Έχει προηγηθεί συνεργασία των συναρμόδιων Υπουργείων με το ΤΕΕ, την Ένωση Διπλωματούχων Μηχανικών του Δημοσίου (ΕΜΔΥΔΑΣ), τους Μηχανικούς των Πολεοδομιών και τους λοιπούς εμπλεκομένους για να διαμορφωθεί νέο σχέδιο για την ανάπτυξη των ΥΔΟΜ;
  4. Για την αντιμετώπιση της υποστελέχωσης των ΥΔΟΜ προτίθενται τα συναρμόδια Υπουργεία να προχωρήσουν σε μόνιμες προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ;
  5. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η υλοποίηση των Παρατηρητηρίων Δόμησης του Ν4495/2017; Σκοπεύουν τα συναρμόδια Υπουργεία να υλοποιήσουν τις δομές αυτές τόσο σε περιφερειακό όσο σε κεντρικό επίπεδο; Αν ναι, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα; Αν όχι, ποιος ο λόγος που δε δηλώνουν ξεκάθαρα ότι δεν αποδέχονται αυτή τη δομή;
  6. Ποια η διαφορά της υπάρχουσας Διεύθυνσης Αρχιτεκτονικού – Οικοδομικού Κανονισμού και Αδειοδότησης του ΥΠΕΝ με τη νέα εξαγγέλλουσα Κεντρική Υπηρεσία Δόμησης;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)

Αβραμάκης Ελευθέριος
Αλεξιάδης Τρύφωνας
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Βίτσας Δημήτριος
Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)
Γκιόλας Ιωάννης
Δρίτσας Θεόδωρος
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)
Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)
Λάππας Σπυρίδων
Μάλαμα Κυριακή
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μωραΐτης Θάνος
Νοτοπούλου Αικατερίνη
Παππάς Νικόλαος
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Σκουφά Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Συρμαλένιος Νικόλαος
Τζούφη Μερόπη
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φάμελλος Σωκράτης
Χαρίτου Δημήτριος (Τάκης)
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης (Μίλτος)
Ψυχογιός Γεώργιος

 

TOP