“Επίκαιρη ερώτηση της Π. Πέρκα προς τον ΥΠΕΝ: «State of the art: Ενώ όλη η Ευρώπη επενδύει σε τηλεθερμάνσεις εμείς πετάμε εκατομμύρια επενδεδυμένο κεφάλαιο στο έργο της τηλεθέρμανσης Φλώρινας για να κάνουμε στροφή στο παρελθόν»

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό ΠΕΝ από την Θ. Πέρκα για τις τηλεθερμάνσεις

Η Θεοπίστη (Πέτη) Πέρκα κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα: State of the art: Ενώ όλη η Ευρώπη επενδύει σε τηλεθερμάνσεις, εμείς πετάμε εκατομμύρια επενδεδυμένο κεφάλαιο στο έργο της τηλεθέρμανσης Φλώρινας για να κάνουμε στροφή στο παρελθόν».

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της βουλευτού, η ερώτηση είχε κατατεθεί αρχικά στις 22.09.2020 (υπ’ αριθμ. 9862) αλλά δεν απαντήθηκε από τον κ. Χατζηδάκη και ως εκ τούτου η κ. Πέρκα με γνώμονα την ανάδειξη του θέματος στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού ελέγχου της Κυβέρνησης επανέρχεται, με μετατροπή της ερώτησης σε επίκαιρη, η οποία αναμένεται να συζητηθεί τις προσεχείς ημέρες, ανάλογα με τον προγραμματισμό της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης:

Επίκαιρη Ερώτηση

προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας:

«State of the art: Ενώ όλη η Ευρώπη επενδύει σε τηλεθερμάνσεις εμείς πετάμε εκατομμύρια επενδεδυμένο κεφάλαιο στο έργο της τηλεθέρμανσης Φλώρινας για να κάνουμε στροφή στο παρελθόν»

Από τις πρώτες ενέργειες της κυβέρνησης ενόψει της βίαιης απολιγνιτοποίησης ήταν και η ακύρωση του έργου της «Τηλεθέρμανσης Φλώρινας». Το έργο αυτό είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ, έχει ενεργή σύμβαση και μετά από διαχρονικές αστοχίες και παλινωδίες τα τελευταία χρόνια, έχει προχωρήσει αρκετά. Με πρόσχημα το γεγονός ότι ο Θερμοηλεκτρικός Σταθμός της Μελίτης πρόκειται να αποσυρθεί και οι εργασίες του δικτύου εντός της πόλης της Φλώρινας δεν έχουν ξεκινήσει, η κυβέρνηση αποφασίζει τη διάλυση της εργολαβίας και ματαίωση του έργου. Ενώ όλη η Ευρώπη επενδύει σε τηλεθερμάνσεις, εμείς πετάμε αρκετά εκατομμύρια επενδεδυμένο κεφάλαιο στο έργο της τηλεθέρμανσης Φλώρινας για να κάνουμε στροφή στο παρελθόν.

Εάν η λύση που προκρίνεται για τη κάλυψη του ενεργειακού κενού που αφήνει πίσω της η απολιγνιτοποίηση, καλυφθεί με εγκαταστάσεις φυσικού αερίου αποκλειστικά, η περιοχή θα ξαναέρθει αντιμέτωπη με το ζήτημα κάλυψης των ενεργειακών της αναγκών σύντομα, όταν το φυσικό αέριο θα αρχίσει να περιορίζεται. Η κυβέρνηση σκόπιμα καλλιεργεί ψευδαισθήσεις πως το φυσικό αέριο θα λύσει το πρόβλημα, ενώ έχει ήδη δεσμευτεί για την απόσυρσή του πριν το 2050.

Οραματιζόμαστε μια Δυτική Μακεδονία κέντρο καινοτομίας όσον αφορά στην μετάβαση σε ένα οικολογικό σύστημα θέρμανσης και η χρηματοδότηση για ένα τέτοιο όραμα είναι διαθέσιμη. Οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες χρησιμοποιούν το ταμείο δίκαιης μετάβασης για να επενδύσουν σε τεχνολογίες του 21ου αιώνα, σχεδιάζοντας καινοτόμες λύσεις και ανοίγοντας νέου τύπου θέσεις εργασίας. Αντ’ αυτού η κυβέρνηση χρησιμοποιεί το ταμείο για τη χρηματοδότηση της εγκατάστασης φυσικού αερίου, δηλαδή για μια τεχνολογία προσωρινή, με ημερομηνία λήξης, αντί να προσανατολιστούν πόροι στην απασχόληση και την καινοτομία με πράσινες τεχνολογίες.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Ποιο είναι το συνολικό κόστος του έργου της τηλεθέρμανσης Φλώρινας μέχρι σήμερα σε κατασκευή και προμήθειες, συμπεριλαμβανομένου και του ποσού των οικονομικών αξιώσεων (claims) του αναδόχου λόγω λύσης της σύμβασης;
  2. Έχει υπολογιστεί το αποτύπωμα άνθρακα σε Mtons CO2 της εγκατάστασης φυσικού αερίου για οικιακή χρήση σε σύγκριση με ένα αντίστοιχο αποτύπωμα τηλεθέρμανσης; Πότε θα εκκινήσει η διαδικασία αποδέσμευσης από το φυσικό αέριο στη δυτική Μακεδονία;

Η ερωτώσα Βουλευτής

Θεοπίστη (Πέτη) Πέρκα

TOP