Π. Πέρκα – Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ερώτηση για την Εισαγωγή των μαθητών της Γ’ Λυκείου της ΠΕ Φλώρινας καθ’ υπέρβαση λόγω του σεισμού και της κήρυξης έκτακτης ανάγκης της περιοχής

Η Βουλευτής Φλώρινας και Αν. Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεοπίστη (Πέτη) Πέρκα, κατέθεσε ερώτηση προς την Υπ. Παιδείας & Θρησκευμάτων με την συνυπογραφή 15 ακόμα Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για την εισαγωγή των μαθητών της Γ’ Λυκείου της ΠΕ Φλώρινας καθ’ υπέρβαση λόγω του σεισμού και της κήρυξης έκτακτης ανάγκης της περιοχής.

Η κ. Πέρκα και οι συνυπογράφοντες/ουσες Βουλευτές τονίζουν ότι το γεγονός του σεισμού και η διαρκής έντονη μετασεισμική ακολουθία, η πανδημική κρίση, αλλά και οι ακραίες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην ΠΕ Φλώρινας δεν επέτρεψαν την φυσιολογική ροή του διδακτικού έργου και προκαλούν αγωνία στις οικογένειες και τους μαθητές της περιοχής. Παράλληλα, σημειώνουν ότι η υγεία και η ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών προέχει και πρέπει να ληφθεί αντίστοιχη στήριξη όπως συνέβη με τις περιπτώσεις της ΠΕ Λάρισας και Σάμου.

Καταλήγοντας, ερωτάται η κ. Υπουργός ποια μέτρα πρόκειται να λάβει η κυβέρνηση για την ενίσχυση των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων από τη σεισμόπληκτη ΠΕ Φλώρινας και αν προτίθεται να θέσει σε εφαρμογή με νέα Υπουργική Απόφαση για τη σεισμόπληκτη ΠΕ Φλώρινας την στήριξη της τοπικής κοινωνίας και των εξεταζόμενων μαθητών/τριων της.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την κ. Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων

Θέμα: «Εισαγωγή των μαθητών της Γ’ Λυκείου της ΠΕ Φλώρινας καθ’ υπέρβαση λόγω του σεισμού και της κήρυξης έκτακτης ανάγκης της περιοχής»

Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ο σεισμός που προκλήθηκε στην ΠΕ Φλώρινας, την 9η Ιανουαρίου του 2022 και οι ζημίες που προκάλεσε σε πολλά κτίρια της περιοχής. Αρκετοί κάτοικοι των οποίων τα σπίτια υπέστησαν ζημίες, αναγκάστηκαν εν μέσω του χειμώνα και του παγετού να τα εγκαταλείψουν για κάποιο χρονικό διάστημα, ωσότου να αποκατασταθούν οι ζημίες και οι εστίες τους να γίνουν πάλι κατάλληλες για διαμονή. Με αυτά τα δεδομένα η Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας κηρύχτηκε ως περιοχή έκτακτης ανάγκης μέχρι την 11η Ιουλίου 2022.

Το γεγονός αυτό του σεισμού, καθώς και η διαρκής έντονη μετασεισμική ακολουθία αλλά και οι ακραίες καιρικές συνθήκες με χιονοπτώσεις και διακοπές ρεύματος, εκτός από υλικές ζημίες προκάλεσε αδιαμφισβήτητα και ψυχολογικές επιπτώσεις σε μαθητές και γονείς ιδιαίτερα σε όσους/ες φοιτούν στην Γ΄ Λυκείου, μια κρίσιμη για όλους σχολική τάξη, αφού καταγράφηκαν ζημίες σε αρκετά σχολικά κτίρια, τα οποία χρήζουν επισκευών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους ελέγχους των κλιμακίων μηχανικών της ΚΤΥΠ Α.Ε., τα σχολικά κτίρια που στεγάζονται το 1ο, 2ο και 3ο Γενικό Λύκειο Φλώρινας εντάσσονται στη Β κατηγορία, στην οποία σημειώνεται πως δεν υπάρχουν μεν βλάβες στον φέροντα οργανισμό, αλλά παρατηρούνται μικρού εύρους ρηγματώσεις στα επιχρίσματα των τοιχών πλήρωσης, θεωρούνται κατάλληλα και χρήζουν εργασίες επισκευής.

Συνεπώς, αποφασίστηκε η τηλεκπαίδευση στα σχολεία αυτά, γεγονός το οποίο -μαζί με όλα τα υπόλοιπα- αποσυντόνισε τους μαθητές και τις οικογένειές τους. Σημειωτέο δε, ότι οι σχολικές μονάδες της ΠΕ Φλώρινας δεν έχουν επανέλθει στη φυσιολογική εκ του σύνεγγυς λειτουργία, έπειτα από το πέρας των Χριστουγέννων, μέχρι και την Παρασκευή 28/01.

Ήδη τα 15μελή συμβούλια και οι πρόεδροι των 1ου ΕΠΑΛ, 1ου, 2ου, 3ου Γενικού Λυκείου Φλώρινας, έθεσαν το ζήτημα με επιστολή τους προς το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, αναφερόμενοι σε ανάλογες περιπτώσεις σεισμόπληκτων περιοχών που λειτούργησε για τους μαθητές ο νόμος της «εισαγωγής καθ’ υπέρβαση».

Είναι γνωστές επίσης, οι περιπτώσεις της ΠΕ Λάρισας και Σάμου που επλήγησαν από μεγάλο σεισμό το 2021 και εφαρμόστηκαν οι διατάξεις κατ΄ εφαρμογή του άρθρου 13Β του ν. 4186/2013 (ΦΕΚ 193 Α’), όπως προστέθηκε με την παρ. 4 του άρθρου 42 του ν. 4521/2018 (ΦΕΚ 38 Α΄) και τροποποιήθηκε με το άρθρο 7 του ν. 4777/2021 (ΦΕΚ 25 Α’) και του άρθρου 68 του ν.4653/2020 (ΦΕΚ 12 Α’), κατόπιν σχετικών Αποφάσεων του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, υπογράφηκε και δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η με αριθ. Φ.253.2/111290/A5/9-9-2021 (ΦΕΚ 4200 Β΄) Υπουργική Απόφαση, με την οποία καθορίζονται οι δικαιούχοι ειδικού ποσοστού για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 μαθητών και αποφοίτων Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων περιοχών που έχουν πληγεί εξαιτίας φυσικών καταστροφών και οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση δήλωση και συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις που διεξήχθησαν τον Ιούνιο του 2021. Αυτό συνέβη προς το συμφέρον των σεισμόπληκτων μαθητών, των οικογενειών τους αλλά και της τοπικής κοινωνίας με την εφαρμογή της Υπουργικής απόφασης Φ253.2/111290/Α5-/09-09-2021.

Επειδή η πανδημική κρίση, το δριμύ ψύχος με έντονες χιονοπτώσεις και συνάμα η έντονη σεισμική δραστηριότητα έχει διακόψει την φυσιολογική ροή του διδακτικού έργου και προκαλεί αγωνία στους υπό εξέταση μαθητές/τριες της Γ’ Λυκείου της ΠΕ Φλώρινας,

Επειδή έχει ήδη ληφθεί αντίστοιχη στήριξη στην ΠΕ Λάρισας, την Σάμο και άλλες σεισμόπληκτες περιοχές της χώρας,

Επειδή η ασφάλεια και η υγεία μαθητών/τριων και εκπαιδευτικών πρέπει να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα,

Επειδή η ΠΕ Φλώρινας, η οποία τελεί υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης, βιώνει ήδη τις συνέπειες της βίαιης απολιγνιτοποίησης, της αδιαφορίας και της εγκατάλειψης.

Ερωτάται η κα Υπουργός:

  1. Ποια είναι εκείνα τα ειδικά μέτρα που θα λάβετε για την ενίσχυση των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων από τη σεισμόπληκτη ΠΕ Φλώρινας;
  2. Προτίθεστε να θέσετε σε εφαρμογή με νέα Υπουργική Απόφαση για τη σεισμόπληκτη ΠΕ Φλώρινας για την στήριξη της τοπικής κοινωνίας και των εξεταζόμενων μαθητών/τριων της;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)

Βέττα Καλλιόπη

Βίτσας Δημήτρης

Γιαννούλης Χρήστος

Καφαντάρη Χαρά

Λάππας Σπυρίδων

Μάλαμα Κυριακή

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)

Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Ραγκούσης Ιωάννης

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φάμελλος Σωκράτης

Φωτίου Θεανώ

TOP