Π. Πέρκα: «Βαλτόνερα ώρα μηδέν: Να μην επιβεβαιωθούν οι φόβοι μας»

Δήλωση της Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Φλώρινας Π. Πέρκα σχετικά με τις πρόσφατες κατολισθήσεις και ρωγμές κτιρίων στα Βαλτόνερα Αμυνταίου.

Ενημερωνόμαστε από τον τοπικό τύπο ότι για μια ακόμα φορά προκαλούνται κατολισθήσεις και ρωγμές σε κτίρια, κατοικίες και εγκαταστάσεις των κατοίκων της κοινότητας Βαλτόνερων του Δήμου Αμυνταίου. Άλλη μία κοινότητα που αποτελεί παράδειγμα της καταστροφής που συντελέστηκε σε περιοχές της Φλώρινας λόγω της εξορυκτικής δραστηριότητας λιγνίτη, κρούει για ακόμα μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου.

Οι επιστημονικές εκθέσεις που αναλύουν τα υπάρχοντα ρήγματα ενημερώνουν εδώ και καιρό για το ζήτημα και η κατάσταση πλέον είναι έκρυθμη. Έτσι, κρίνεται ως αναγκαίο για λόγους ευρύτερου δημοσίου συμφέροντος και προστασίας της υγείας, της οικονομικής δραστηριότητας και της ζωής των κατοίκων να προχωρήσει άμεσα η μετεγκατάσταση της Κοινότητας Βαλτόνερων, στο πρότυπο των Αναργύρων.

Από πλευράς μου, υπενθυμίζω πως έχω καταθέσει την υπ’ αριθμ. 2082/25-11-2020 Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας με θέμα: «Μετεγκατάσταση της ΤΚ Βαλτόνερων του Δήμου Αμυνταίου της ΠΕ Φλώρινας λόγω εξορυκτικών δραστηριοτήτων για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας» (δείτε εδώ), η οποία παραμένει ακόμα αναπάντητη.

Η κυβέρνηση της ΝΔ μπορεί να μην απαντά στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, στις αγωνίες και συνεχείς προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τοπικές κοινότητες. Γρήγορα όμως θα βρεθεί υπόλογη των πράξεων και παραλείψεών της, καθώς οι χειρισμοί της προκαλούν συνεχώς δυσφορία στην περιοχή μας.

Η Βουλευτής Φλώρινας

Αναπλ. Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεοπίστη (Πέτη) Πέρκα

TOP