Π. Πέρκα στην εκπομπή «Αταίριαστοι» του ΣΚΑΙ: Ο εφησυχασμός δεν αρμόζει σε αυτή την πανδημία που έχει ταράξει όλο τον πλανήτη. Πρέπει να βάλουμε τον άνθρωπο και την υγεία πάνω από την οικονομία.

Π. Πέρκα: Ο εφησυχασμός δεν αρμόζει σε αυτή την πανδημία, ο άνθρωπος και η υγεία πάνω από την οικονομία (video)

“Ψύχραιμα, ανθρώπινα με αλληλεγγύη, γιατί εκτός των άλλων θα δοκιμαστεί και η συνοχή της κοινωνίας μας. Πιστεύω ότι θα το ξεπεράσουμε”, υπογράμμισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο εφησυχασμός δεν αρμόζει σε αυτή την πανδημία που έχει ταράξει όλο τον πλανήτη. Πρέπει να βάλουμε τον άνθρωπο και την υγεία πάνω από την οικονομία, τόνισε η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας Π. Πέρκα στον ΣΚΑΙ, μέσω skype.

Η κ. Πέρκα, ερωτώμενη για τη μη συμμόρφωση των πολιτών στα μέτρα απάντησε: «Είναι πολύ σοβαρό πρόβλημα οι συμπολίτες μας να μην ακολουθούν τις οδηγίες. Το σύνθημα ‘Μένουμε Σπίτι’ μπορεί να σώσει πάρα πολλές ζωές και ο εφησυχασμός δεν αρμόζει σε αυτή την πανδημία που έχει ταράξει όλο τον πλανήτη. Ο καθένας από την μεριά του, πρέπει να στέλνει μηνύματα, να βγαίνει και να ενημερώνει και να λέμε ότι το πιο σημαντικό είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής».

«Όμως υπάρχει ένα πολύ σοβαρό θέμα που απασχολεί τη δημόσια κουβέντα και έχει να κάνει με τη λειτουργία της εκκλησίας. Αυτό που είδαμε χθες με την συνάθροιση στις εκκλησίες είναι πάρα πολύ σοβαρό. Εδώ μιλάει η επιστήμη και οφείλουμε όλοι μας μηδενός εξαιρουμένου να ακούμε τι λένε οι ειδικοί, τι λένε οι γιατροί», πρόσθεσε. Στην ερώτηση του δημοσιογράφου για το αν η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε κλείσει τις εκκλησίες με τα πρώτα μέτρα που έλαβε για την πανδημία, σημείωσε: «Βεβαίως και θα έπρεπε να έχει μια πιο καθαρή στάση. Η αλήθεια είναι ότι ο Πρωθυπουργός στο διάγγελμά του έκανε ένα βήμα -πρέπει να το παραδεχτούμε. Η παραίνεση όμως δεν αρκεί. Άλλωστε για να κλείσουν τα καταστήματα δεν έγινε ‘παραίνεση’ στους καταστηματάρχες αλλά δόθηκε, οδηγία/εντολή. Θεωρώ λοιπόν ότι δεν πρέπει να εξαιρεθεί κανείς από μέτρα που αφορούν στη δημόσια υγεία. Το ζήτημα είναι , πολύ σοβαρό και δεν έχει να κάνει με την πίστη του καθενός». Στη παρέμβαση της κας Βόζενμπεργκ ότι ελπίζει ότι η Ιερά Σύνοδος θα πάρει τη σωστή απόφαση, η κα Πέρκα ρώτησε: «και αν δεν τη πάρει;».

Για τις προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού σημείωσε: «Καταρχήν, είναι φανερό ότι είναι αργοπορημένο, δεν στηρίχτηκε όσο έπρεπε το εθνικό σύστημα υγείας. Δεν είναι η ώρα να κάνουμε αντιπολίτευση, όμως στις κρίσεις βγαίνουν κάποια σοβαρά συμπεράσματα. Σε αυτή την κρίση πανδημίας φαίνεται πολύ καθαρά ότι όλες οι ιδεοληψίες που είχε το κόμμα της ΝΔ, περί ιδιωτικοποίησης, περί αγοράς που αυτορρυθμίζεται,αποδεικνύονται έωλες». Σχολίασε δε, πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε ετοιμάσει 4000 προσλήψεις τις οποίες δεν προχώρησε η ΝΔ: «Θεωρούμε πως πρέπει να γίνουν άμεσα οι προκηρύξεις για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, έτσι ώστε να υπάρχει μεγαλύτερο κίνητρο. Δεν λύνουν το πρόβλημα οι διετείς συμβάσεις».

Ακόμη, σημείωσε πως θα έπρεπε να υπάρχει η δυνατότητα χαλάρωσης δημοσιονομικών περιορισμών: «Αυτό αφορά βέβαια και την Ε.Ε. Είναι πολύ σοβαρό έτσι ώστε να εξοικονομηθούν πόροι και να κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να στηριχθεί η δημόσια υγεία. Θα δοκιμαστούν οι αντοχές αυτού του συστήματος». Έπειτα, ερωτήθηκε για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για υποστήριξη των επιχειρήσεων, όπου σημείωσε: «Εννοείται ότι οι επιχειρήσεις, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι εργαζόμενοι που κινδυνεύουν να χάσουν την δουλειά τους, οι πιο αδύναμοι πρέπει περισσότερο από ποτέ αυτή τη στιγμή να στηριχθούν και γι’ αυτό δήλωσα ότι πρέπει να χαλαρώσουν οι δημοσιονομικοί περιορισμοί. Είναι πολλά τα παραδείγματα, κάθε μέρα προκύπτουν ζητήματα, όπως το προηγούμενο παράδειγμα με τους ηλικιωμένους που είναι ολομόναχοι και δεν μπορούν να πάνε να ψωνίσουν, οικογένειες που δουλεύουν σε κρίσιμους τομείς και δεν έχουν που να αφήσουν τα παιδιά τους…θα πρέπει να δοθεί κάποιο voucher. Αυτά νομίζω πως αν βάλουμε τον άνθρωπο και την υγεία πάνω από την οικονομία, μπορούμε να τα λύσουμε».

Ερωτώμενη για τα μέτρα της κυβέρνησης για την υποστήριξη των κλάδων που πρόκειται να πληγούν από την κρίση υγείας, απάντησε: «Θεωρώ ότι είναι σε σωστή κατεύθυνση. Έχουμε να κάνουμε παρατηρήσεις και προτάσεις για επιπλέον μέτρα και γι’ αυτό θα περιμένουμε την συνάντηση του Προέδρου μας με τον Πρωθυπουργό. Όλα αυτά τα προβλήματα θα ανακύπτουν συνεχώς όσο περνάνε οι μέρες του κατ’ οίκον περιορισμού. Σημασία έχει να καταλάβουμε όλοι την απειλή και να προσαρμόσουμε την δική μας στάση γιατί πραγματικά και από μας εξαρτάται. Όσα μέτρα κι αν πάρει μια κυβέρνηση και ο Π.Ο.Υ. ή όσο αναλυτικά και ωραία και να μας τα λένε οι ειδικοί, αν δεν συμμορφωνόμαστε το πρόβλημα θα υπάρχει και θα οξύνεται. Λέω λοιπόν, πλένουμε τα χέρια μας και καθόμαστε σπίτι μας. Έχει σημασία το πλύσιμο των χεριών γιατί μειώνει κατά πολύ την μετάδοση».

Σχετικά με την επάρκεια των προϊόντων στην αγορά, παρατήρησε: «Ο πανικός μπορεί να προξενήσει περισσότερη ζημιά. Άρα ψύχραιμα, δεν χρειάζεται πανικός. Υπάρχει επάρκεια και μάλιστα εγχώριων προϊόντων. Αυτό που βλέπω εγώ είναι μια δυσκολία σε αντισηπτικά γιατί εκεί πάλι επικράτησε ο πανικός, αφού υπήρξαν συμπολίτες μας που πήραν 10-15 και κάποιοι άλλοι δυστυχώς δεν θα έχουν και αυτό είναι πολύ κακό για τη δημόσια υγεία. Άρα λέμε δεν θέλουμε εφησυχασμό αλλά δεν θέλουμε και πανικό. Ψύχραιμα, ανθρώπινα με αλληλεγγύη γιατί εκτός των άλλων θα δοκιμαστεί και η συνοχή της κοινωνίας μας. Πιστεύω ότι θα το ξεπεράσουμε».

TOP