Π. Πέρκα: «Όσα χρώματα της ίριδας και αν ενδυθεί η κυβέρνηση, στο τέλος πέφτει ο φερετζές και εμφανίζονται τα συμφέροντα».

Δήλωση της Βουλευτή Φλώρινας και Αν. Τομεάρχη Περιβάλλοντος & Ενέργειας Π. Πέρκα στη Βουλή σχετικά με τις τελευταίες ενέργειες της Κυβέρνησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το φυσικό αέριο

Έπειτα από τις τελευταίες εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σύμφωνα με τις οποίες η Κυβέρνηση φαίνεται ξεκάθαρα ότι θεωρεί το φυσικό αέριο ως «πράσινη δραστηριότητα», είναι εμφανές ότι η ΝΔ πάσχει το λιγότερο από επιλεκτική αχρωματοψία.

Πώς αλλιώς να εξηγήσουμε τις συνεχείς ενέργειές της, με τις οποίες το πράσινο προφίλ της καταρρέει σαν χάρτινος πύργος; Κύριοι της Κυβέρνησης, εδώ και μήνες επαναλαμβάνουμε ότι οι επιλογές σας σχετικά με το φυσικό αέριο δεν είναι συμβατές με τις ευρωπαϊκές τάσεις και εξελίξεις. Αρχικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέκλεισε τη χρηματοδότηση ορυκτών καυσίμων από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης (ΤΔΜ), γιατί ο στόχος είναι όχι η απολιγνιτοποίηση αλλά η απανθρακοποίηση και το φυσικό αέριο είναι κι αυτό ορυκτό καύσιμο. Ακόμα και το νέο συμβιβαστικό κείμενο θέτει τόσο αυστηρές προϋποθέσεις, ώστε τελικά στην ουσία τίποτε δεν αλλάζει, η άποψη της Επιτροπής ως προς το φυσικό αέριο είναι σταθερή.

Κι ενώ η κριτική που κάνουμε εδώ και μήνες συνεχώς επιβεβαιώνεται, παρ’ όλα αυτά ποια είναι η στάση της ΝΔ, αντί να παραδεχτεί τις λάθος επιλογές της; Να πρωτοστατεί ανάμεσα στα κράτη που αντέδρασαν υπέρ του φυσικού αερίου και τώρα να προτρέπει τους Ευρωβουλευτές της να στηρίξουν αντίστοιχη πρόταση Πολωνών ευρωβουλευτών.

Στο μεταξύ αφαιρέθηκαν από το ελληνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας οι επενδύσεις για μεταφορά φυσικού αερίου, διανομή και τηλεθέρμανση, αφού καταλάβατε ότι δε θα τύχουν ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, γιατί δε συμβάλουν στη ζητούμενη πράσινη μετάβαση. Δεν έχουμε ψευδαισθήσεις, μπροστά στην εξυπηρέτηση συμφερόντων θα κάνετε ό,τι χρειαστεί για να βρεθούν πόροι, παραδεχτείτε όμως τουλάχιστον ότι μόνο «πράσινοι» δεν είστε.

Και φυσικά το θέμα των τηλεθερμάνσεων στη Φλώρινα και τη Μεγαλόπολη, αλλά πλέον και των υπολοίπων, είναι στον αέρα. Ακόμα δε γνωρίζουμε τις προθέσεις της Κυβέρνησης γι’ αυτό, παρά μόνο ότι επιμένει να καλλιεργεί ψευδαισθήσεις στους κατοίκους των λιγνιτικών περιοχών, οι οποίοι σύντομα θα βρεθούν και πάλι αντιμέτωποι με το ζήτημα της κάλυψης των ενεργειακών τους αναγκών.

Μια κυβέρνηση που πρωτοστάτησε στη δέσμευση για βίαιη απολιγνιτοποίηση χωρίς σχέδιο, εξασφάλισε τους λιγότερους πόρους από το ΤΔΜ (9η μετά τη Πολωνία, Γερμανία, Τσεχία, Βουλγαρία, κ.τ.λ.) και τώρα παλεύει μαζί με χώρες που δεν έχουν τέτοιες δεσμεύσεις υπέρ του ορυκτού καυσίμου… δεν τη λες ούτε πολύ συνετή ούτε πολύ «πράσινη»!

TOP