Π. Πέρκα για τη μη χρηματοδότηση του Φ/Α από την ΕΕ: «Είναι άχαρος ο ρόλος της Κασσάνδρας»

Δήλωση της αναπλ. τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία​ Πέτης Πέρκα, σχετικά με τις πρόσφατες αναφορικά με τη μη χρηματοδότηση της επέκτασης του αγωγού φυσικού αερίου προς τη Δυτ. Μακεδονία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα έγκριτης εφημερίδας πανελλαδικής εμβέλειας, η λίστα χρηματοδότησης έργων από το Ταμείο Ανάκαμψης (EU Recovery Fund)  δεν περιλαμβάνει την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στη Δυτική Μακεδονία , ενώ παραμένει αβέβαιο το μέλλον των έργων επέκτασης των δικτύων της ΔΕΔΑ και το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ).

Εντελώς ανησυχητικό για την βίαιη και εμπροσθοβαρή απολιγνιτοποίηση που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση, είναι η εξέταση όλων των δράσεων που αναφέρονται στις τηλεθερμάνσεις των λιγνιτικών περιοχών και η ενδεχόμενη σύνδεσή τους με Φ/Α από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε.. Ακόμα το πιο ανησυχητικό είναι ότι η αποκατάσταση των εδαφών της ΔΕΗ μετά τη σταδιακή απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων θα πρέπει, σύμφωνα με την Κομισιόν, να είναι συμβατή με την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει», γι’ αυτό και το αίτημα της ελληνικής πλευράς για χρηματοδότηση με το ποσό των 300 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης χρήζει διερεύνησης για κρατική ενίσχυση.

Όπως πολλάκις είχαμε προειδοποιήσει, τα έργα που αναφέρονται σε ορυκτά καύσιμα (όπως το φυσικό αέριο) δεν θεωρούνται «καθαρά». Άρα η εξέλιξη της μη-ένταξης στα υπό χρηματοδότηση έργα, δυστυχώς μας επιβεβαιώνει και δημιουργεί μία ακόμη θλιβερή συνθήκη και πραγματικότητα στην οποία μας οδηγούν οι κάκιστοι χειρισμοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη και της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ.

Εξαρχής λέγαμε πως οι ενέργειες τους ουδεμία σχέση έχουν με αριστεία και με αγάπη για το περιβάλλον. Ο Μοναδικός τους στόχος ήταν η ενίσχυση του λόμπι του φυσικού αερίου, η ενίσχυση εταιριών και μεγάλων πρωτοβουλιών για την άναρχη ανάπτυξη ΑΠΕ και το χαντάκωμα έργων αειφορίας (βλ. τηλεθέρμανση Φλώρινας), αλλά και των εμβληματικών Ενεργειακών Κοινοτήτων.

Δυστυχώς όλοι μας οι φόβοι επιβεβαιώνονται ο ένας μετά τον άλλον. Έχουμε μια δραματική συνθήκη πανδημικής κρίσης με μία κυβέρνηση που κάνει τον «πλασιέ» και σχεδιάζει με το μάτι. Η Δυτική Μακεδονία και η Μεγαλόπολη πληγώνονται από την ώρα που εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης την απολιγνιτοποίηση δίχως κανένα σχέδιο. Όλα τα μετέπειτα έωλα σχέδια που ευαγγελίζονται συνθλίβονται σαν ντόμινο.

Ο ρόλος της Κασσάνδρας είναι άχαρος. Τώρα πρέπει να τους σταματήσουμε. Ως εδώ.

TOP