Ημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για την Κλιματική Κρίση και τη μετάβαση της πολιτικής

Ημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για την Κλιματική Κρίση και τη μετάβαση της πολιτικής

Διαδικτυακή ημερίδα διοργανώνει τη Δευτέρα, 9 Νοεμβρίου, στις 17.30, με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών, μελών οικολογικών οργανώσεων, νεολαίων, ο Τομέας Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Η επιδείνωση της κλιματικής κρίσης τροποποιεί ταχύτατα το περιβάλλον και τη ζωή μας και οδηγεί σε μετάβαση και τροποποίηση όλες τις τομεακές πολιτικές αλλά και τις συμπεριφορές. Η ημερίδα στοχεύει στο να αποτελέσει την αφετηρία ενός γόνιμου διαλόγου και μιας διαδραστικής διαδικασίας ανταλλαγής απόψεων σχετικά με το κρίσιμο διακύβευμα της κλιματικής κρίσης υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων που δημιουργεί η πανδημία σε διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.

Τα περιβαλλοντικά και κλιματικά δεδομένα επιβάλλουν την άμεση επιτάχυνση δράσεων προς την κλιματική ουδετερότητα και την προστασία της βιοποικιλότητας, μέσα από πολιτικές με σαφές αριστερό και οικολογικό πρόσημο, προς όφελος των κοινωνιών.

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και το Ταμείο Ανάκαμψης δημιουργούν ένα νέο πλαίσιο με νέες ευκαιρίες αλλά και ένα νέο πεδίο ανταγωνισμού στο οποίο οφείλουν να ανταποκριθούν η προοδευτική και οικολογική πολιτική και σκέψη.

Παράλληλα όμως, δημιουργούν ένα νέο πεδίο πιθανής διεύρυνσης ανισοτήτων που θέτει σε κίνδυνο τις πιο αδύναμες και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και χώρες, καθώς και τις οικονομικές δραστηριότητες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στον γρήγορο μετασχηματισμό, και άρα την ίδια τη διαδικασία της ενεργειακής και περιβαλλοντικής μετάβασης.

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν επίκαιρα επιστημονικά δεδομένα για την κλιματική κρίση σε παγκόσμιο και σε εθνικό επίπεδο, η εξέλιξη των πολιτικών σε Ευρώπη και Ελλάδα, οι προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η χώρα τόσο κατά τη διάρκεια, όσο και την επόμενη μέρα της πανδημίας, καθώς και η δυνατότητα και οι όροι αντιμετώπισης και πρόληψης νέων ανισοτήτων και υιοθέτησης πολιτικών βιώσιμης ανάπτυξης.

Βασικός σκοπός της συζήτησης είναι να διαμορφωθεί ένα κοινό πλαίσιο συναντίληψης, για την ωρίμανση και την εφαρμογή προοδευτικών πολιτικών αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης και για τη μετάβαση της χώρας προς την κλιματική ουδετερότητα, με όρθια την κοινωνία και την οικονομία.

Στην εκδήλωση συμμετέχουν οι:
• Ρ. Δούρου, Τομεάρχης Κλιματικής Αλλαγής, Περιβάλλοντος & Ενέργειας της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ
• Ν. Ρωμανού, Καθηγήτρια του Columbia και ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Διαστημικών Μελετών Goddard της NASA
• Ν. Μιχαλόπουλος, Καθηγητής του Παν. Κρήτης, Διευθυντής Ινστιτούτου Περιβάλλοντος ΙΕΠΒΑ του Εθν. Αστεροσκοπείου Αθηνών
• Π. Κόκκαλης, Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ
• Σ. Φάμελλος, Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ
• Θ. Νάντσου, WWF
• Δ. Γρηγορίου, Greenpeace
• Λ. Παπαγιαννάκης, Επικεφαλής συνηγορίας Solidarity Now
• Π. Πέρκα, Αναπληρώτρια Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ
• Θ. Χρυσανθόπουλος, υπ. Δρ. ΕΜΠ – Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ
• Γ. Σταθάκης, Συντονιστής Προγράμματος ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, πρ. Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ευχαριστεί εκ των προτέρων τους σημαντικούς επιστήμονες αλλά και τις ΜΚΟ που συμμετέχουν σε αυτόν τον, απαραίτητο για το κοινό μας μέλλον, δημόσιο διάλογο. Μοιραζόμαστε την κοινή ευρωπαϊκή ανησυχία ώστε κανείς να μη μείνει πίσω σε αυτή τη μετάβαση.

Η εκδήλωση θα αναμεταδίδεται ζωντανά στην ιστοσελίδα

TOP