Η Πέτη Πέρκα στους Αταίριαστους: «Ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας δέχθηκε επίθεση με στερεοτυπικές ετικέτες, με κυρίαρχη εκείνη της αναξιοπιστίας» (video)​

Η Βουλευτής Φλώρινας τοποθετήθηκε αρχικά σε ό,τι αφορά στην παραίτηση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και την επόμενη μέρα για το κόμμα. «Πρόκειται για μια απόφαση του Προέδρου πραγματικά γενναία. Εμείς επιθυμούσαμε να συνεχίσει, διότι η παρουσία του εξασφάλιζε την ενότητα και τη συνέχεια, ωστόσο αυτό που αποφάσισε είναι σεβαστό απ’ όλους μας. Και φυσικά, να πω ότι θα είναι μαζί μας, το τονίζω αυτό κυρίως για τους συντρόφους και τις συντρόφισσες που απογοητεύονται, η Αριστερά δεν τελειώνει, έχουμε μέλλον. Αυτό που μας μένει λοιπόν είναι να προχωρήσουμε, με σύνθεση απόψεων και ενότητα, με αναλυτικό διάλογο και διαδικασίες κομματικές, διότι χρειάζεται μια ενδελεχής ανάλυση για να πάμε παρακάτω».

Απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τελειώνει χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα, η κα Πέρκα ήταν σαφής: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει πολύ μακρά διαδρομή, η οποία εννοείται ότι ειδικά τα τελευταία 15 χρόνια υπό την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα ήταν μεγαλειώδης, με όλα αυτά που πετύχαμε, αλλά κι αυτά που αντιμετωπίσαμε, γιατί υπήρχαν και πολλές δυσκολίες. Το 2009, αν θυμάστε, φαινόταν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί και να μην κατέβαινε στις εκλογές. Κι όμως, με τη συμβολή κυρίως του Α.Τσίπρα καταφέραμε και προχωρήσαμε.

Έτσι πιστεύω ότι θα γίνει και τώρα, διότι τώρα όσο ποτέ μας έχει ανάγκη και η κοινωνία. Το κόμμα είναι εργαλείο για να πετύχεις το όραμά σου και το στόχο σου. Είμαστε πάρα πολλά χρόνια μέσα σ’ αυτό το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, πρώην Συνασπισμού, με πολλές δυσκολίες, ήττες και νίκες, εσωκομματικά θέματα και αλλαγές Προέδρων. Εννοείται βέβαια ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι ιστορική μορφή, πραγματικά ξεχωρίζει και το σίγουρο είναι ότι όλο αυτό θα του αποδοθεί απ’ την Ιστορία».

Σε ό,τι αφορά την ευθύνη του για τις δύο εκλογικές ήττες, η Βουλευτής Φλώρινας υπογράμμισε τα εξής: «Όλοι έχουμε ευθύνη για το εκλογικό αποτέλεσμα, η οποία έχει να κάνει κυρίως με το πώς επικοινωνήσαμε το Πρόγραμμά μας. Εδώ θα σταθώ λίγο και θα επιμείνω, το έχω ξαναπεί, το Πρόγραμμά μας δεν ήταν γραμμένο ‘στο πόδι’, είχε περάσει από Προγραμματικό Συνέδριο. Είχαμε όμως να αντιμετωπίσουμε μια υπεροπλία της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη στα ΜΜΕ, κάτι που δεν ίσχυε μόνο για την περίοδο των εκλογών, εγώ θα έλεγα ότι υπήρχε ήδη από το 2019 και ακόμα πιο πριν, από τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

Στη σχετική ένσταση των δημοσιογράφων, οι οποίοι υποστήριξαν ότι υπήρχε πλήθος εκπομπών, καναλιών, εφημερίδων, ραδιοφώνων, όπου τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είχαν την ευκαιρία να κάνουν προγραμματική συζήτηση, η κα Πέρκα σχολίασε χαρακτηριστικά: «Εγώ δεν αναφέρθηκα στον αριθμό των εκπομπών που συμμετείχαμε, αυτό που προσπαθώ να πω είναι ότι όχι, δεν μπορούσαμε να κάνουμε προγραμματική κουβέντα. Ήδη από το 2015, όταν πηγαίναμε στις εκλογές, θυμάμαι ότι κάθε φορά που αρχίζαμε να λέμε για το Πρόγραμμά μας, η ερώτηση ήταν ‘πού θα βρείτε τα λεφτά’, ενώ τώρα υπήρχε το σχόλιο ‘δεν έχετε κοστολογημένο Πρόγραμμα’.

Όσο κι αν εμείς τονίζαμε ότι το Πρόγραμμά μας είναι κοστολογημένο, ακόμα κι όταν επιδεικνύαμε τα σχετικά νούμερα, τα σχόλια παρέμεναν τα ίδια. Όλοι θυμόμαστε τον κ. Σκέρτσο να δείχνει στην τηλεόραση ένα ψεύτικο χαρτί, δήθεν ότι είναι η κοστολόγηση του Προγράμματός μας από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ας μην τα επαναλάβω αυτά. Και φυσικά, δε ρωτήσατε ποτέ τη ΝΔ πού θα βρουν τα λεφτά για το δικό τους Πρόγραμμα, όπου αποδείχθηκε τελικά ότι εκείνο ήταν μη κοστολογημένο, με προεκλογικές υποσχέσεις που δεν είχαν συμπεριληφθεί στο Σύμφωνο Σταθερότητας. Θέλω να πω ότι αν γινόντουσαν οι ίδιες ερωτήσεις και στην άλλη πλευρά, δε θα είχα πρόβλημα».

Σε σχόλιο του δημοσιογράφου ότι η μεγάλη διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές δεν οφείλεται στα παραπάνω, υπογράμμισε ότι τα προηγούμενα στοιχεία δεν πρέπει να τα αφαιρούμε από την κουβέντα. «Πάντως, το κυριότερο που είχαμε να αντιμετωπίσουμε εμείς και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας ήταν οι στερεοτυπικές ετικέτες που μας έβαλαν και συγκεκριμένα εκείνη της αναξιοπιστίας.

Για κάποιο λόγο, απ’ όλα τα μέσα και από το περιβάλλον της ΝΔ, ακουγόταν παντού ότι ο Τσίπρας είναι ψεύτης, το οποίο φυσικά ποτέ δεν αποδείχθηκε. Εκεί έπρεπε να εξηγούμε για πολύ ώρα ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα, είμαστε σοβαρά στελέχη, έχουμε κάνει δουλειά και έχουμε Πρόγραμμα καθαρό και κοστολογημένο. Το λάθος μας είναι ότι έπρεπε να το πούμε πιο δυνατά, σίγουρα χωρίς προσωπικές επιθέσεις, αλλά παρ’ όλα αυτά να επιμείνουμε. Την επόμενη μέρα, αυτά τα λάθη θα διορθωθούν».

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε, με τη Βουλευτή Φλώρινας να σημειώνει ότι η διαδικασία για την ανάδειξη νέου Προέδρου πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν πιο σύντομα, αλλά και χωρίς να αδικηθεί και με αναφορά στο αν ο επόμενος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει να είναι Βουλευτής. «Τα βασικά είναι το ποιος θα είναι, ποιο Πρόγραμμα θα εκφράσει και ποια πολιτική. Κατά την άποψή μου, μάλλον πρέπει να είναι στη Βουλή, διότι έχουμε μπροστά μας μια ολόκληρη τετραετία, δεν είναι όπως στην περίπτωση του κ. Ανδρουλάκη, ο οποίος ήταν ενάμιση χρόνο εκτός. Ξεκινάει μια πολύ δύσκολη τετραετία, με την ακροδεξιά στη Βουλή, με μεγάλη πλειοψηφία της ΝΔ, με την κοινωνία με πάρα πολλά προβλήματα. Συνεπώς, αυτή η μάχη πρέπει να μπορεί να δίνεται και στη Βουλή».

TOP