Η Πέτη Πέρκα στον ΣΚΑΪ: «Το ‘φταίμε όλοι θυμίζει το ‘μαζί τα φάγαμε’» (video)

Στην έναρξη της παρουσίας της, η Βουλευτής Φλώρινας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναφέρθηκε στην ρητορική του ‘φταίμε όλοι’ που αναπαράγει η κυβέρνηση: «Το ‘φταίμε όλοι’ θυμίζει το ‘μαζί τα φάγαμε’, το οποίο παρεμπιπτόντως δεν πήγε καθόλου καλά, διαχέει απλώς την ευθύνη. Δεν είναι έτσι. Η ιστορία του σιδηρόδρομου δεν ξεκίνησε το 2015, ούτε καν 10 χρόνια πριν. Ήταν πάρα πολλά χρόνια απαξιωμένος. Υπήρχαν από τα πρώτα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης χρήματα για τον σιδηρόδρομο που έγιναν οδικοί άξονες. Θυμίζω ότι όταν άρχισε να καταρρέει η οικονομία μας, κατέρρευσαν και οι υποδομές της χώρας».

Σχετικά με τη δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε χθες, αλλά και το έργο του ΣΥΡΙΖΑ για τον σιδηρόδρομο, δήλωσε: «Δεν θέλουμε καμία αποθέωση. Δεν έχει βγει στον δημόσιο λόγο καθόλου το τι έφταιξε, τι έγινε με αυτές τις συμβάσεις για τις σιδηροδρομικές υποδομές και δεν έχουμε σύγχρονα συστήματα. Όσο περνάει ο καιρός και δημοσιεύεται η αλήθεια, η κατάρρευση της κυβέρνησης θα αρχίσει να αποτυπώνεται και σε αυτές τις δημοσκοπήσεις. Παραλάβαμε το 2015 μηδέν τηλεδιοίκηση και μηδέν σηματοδότηση. Μηδέν. Είχε κανιβαλιστεί ό,τι υπήρχε από σηματοδότηση τα προηγούμενα χρόνια. Βρήκαμε μια προβληματική – κακή σύμβαση του 2014, η οποία σύμφωνα με το πόρισμα του Ανώτατου Ελεγκτικού Οργάνου (Ε.Δ.ΕΛ) δεν μπορούσε να προχωρήσει, γιατί είχε προβληματικές μελέτες του 2010-14. Παρόλα αυτά, ολοκληρώσαμε το 68% του έργου, ξεμπλοκάραμε τη συμπληρωματική σύμβαση και την ετοιμάσαμε για υπογραφή -με έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο».

«Και ακούμε τώρα ότι το έργο έχει φτάσει στο 70%. Δηλαδή από το 2019 μέχρι και σήμερα έχουν κάνει το 2% αν είναι 70% ή έχουν κάνει 4% αν είναι 72%. Γιατί το 68% δεν αμφισβητείται. Η ΝΔ το αμφισβητεί χωρίς στοιχεία, εγώ επικαλούμαι την απόφαση της ΕΡΓΟΣΕ που το πιστοποιεί», παρατήρησε για το έργο της ΝΔ εδώ και τέσσερα χρόνια.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το αν η ευθύνη για την τραγωδία ανήκει αποκλειστικά στη ΝΔ, σημείωσε: «Η απάντησή μας είναι ξεκάθαρη ότι η ΝΔ φέρει κύρια ευθύνη. Τον Αύγουστο του 2020 είχα καταθέσει ερώτηση προς τον κ. Καραμανλή -με αφορμή αντίστοιχο ατύχημα στη γραμμή Κιάτο-Αίγιο (όπου ευτυχώς δεν είχαμε θύματα)- ότι υπάρχει θέμα ασφάλειας και δεν λειτουργούν τα συστήματα. Σημείωνα, προχωρήστε τα συστήματα, τα έχετε εγκαταλείψει. Από τον Μάιο του 2021 που υπέγραψαν, με μεγάλη καθυστέρηση, τη συμπληρωματική σύμβαση, ξέρετε σε τι ποσοστό έχει προχωρήσει; 17%. Πώς θα τελειώσει; Μιλάνε για ξήλωμα έργου και το ξαναλέω, πρέπει να προσέχουν τι λένε. Ξήλωμα έργου σημαίνει αποφάσεις, σημαίνει μελέτες, σημαίνει τιμή μονάδος. Πώς ξηλώσανε έργα; Εδώ έχουμε μια αντιπαράθεση εταιριών, είναι σοβαρά θέματα, θα φανούν στη Δικαιοσύνη και στον δημόσιο λόγο. Να λέει ο κ. Γεραπετρίτης για ξήλωμα έργου, είναι σοβαρό θέμα».

Για τη συζήτηση σχετικά με τις ελλείψεις προσωπικού στον ΟΣΕ, παρατήρησε: «Ο πρωθυπουργός χθες μίλησε για ‘εργατοπατέρες’…για το προσωπικό και τους μηχανοδηγούς που προειδοποιούσαν για τους κινδύνους και τα προβλήματα. Αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα. Είχαμε επί ΝΔ σοβαρές ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού. Αντιθέτως είχαν μεταταχθεί σταθμάρχες χωρίς εμπειρία που δεν ξέρουμε πώς βρέθηκαν εκεί. Όλες οι δικλείδες ασφαλείας -το δευτεροβάθμιο κέντρο στην Αθήνα, η τηλεδιοίκηση στη Λάρισα- δεν υπήρχαν ώστε να αποφευχθεί  το τραγικό δυστύχημα. Έχουμε ανακοίνωση του ΟΣΕ ότι δεν λειτουργούσαν. Οι έμπειροι μηχανοδηγοί πάντως το 2011 πήγαν φύλακες στα μουσεία…».

«Οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν τη στιγμή, αποτυπώνουν την οργή, η οποία είναι πλέον διάχυτη στους δρόμους. Επειδή το αφήγημα της κυβέρνησης είναι ναι μεν αναλαμβάνουμε τις ευθύνες, αλλά έχουμε όλοι τις ίδιες ευθύνες, στις επόμενες δημοσκοπήσεις, που θα έχει βγει η αλήθεια προς τα έξω, θα δείτε καθαρά αποτελέσματα. Η χώρα καταστράφηκε από ένα παλιό πολιτικό σύστημα και ήρθε μια κυβέρνηση το 2015 που δεν έφταιγε για την κατάρρευση της χώρας, η οποία έκανε τα αδύνατα δυνατά. Προφανώς από κει και πέρα, η μεγάλη κριτική συγκεντρώνεται στο ότι αφού φτάσαμε σε ένα καλό σημείο, ανέλαβε η ΝΔ και μας πήγε σε όλα πίσω. Δε λέμε ότι δεν έχουμε ευθύνες για τίποτα, αλλά για το συγκεκριμένο θέμα. Άλλωστε είμαστε το μόνο κόμμα που έκανε δημόσιο απολογισμό.

TOP