Η Πέτη Πέρκα στο OPEN: «Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνει πιο ελκυστικός, να εμπνεύσει τους πολίτες και να δημιουργήσει έναν νέο τρόπο επικοινωνίας μαζί τους» (video)

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην επόμενη μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ, με τη Βουλευτή Φλώρινας να απαντά αρχικά σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το αν «υπάρχει ζωή» μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα: «Να πω κατ’ αρχάς ότι η πορεία του Αλέξη Τσίπρα και η ίδια του η συμμετοχή θα γραφτεί στην Ιστορία. Να τονίσω επίσης ότι είναι μαζί μας, δεν έχει αποσυρθεί από το κόμμα, έχει σημασία να το λέμε αυτό. Και για να απαντήσω στο ερώτημά σας, βεβαίως και ‘υπάρχει ζωή’, διότι είμαστε ένα κόμμα οργανωμένο, με Ιστορία, με κουλτούρα, με διαδρομή και με πολύ μέλλον. Με την παρουσία λοιπόν του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και με το νέο Πρόεδρο ή τη νέα Πρόεδρο, αφού πολύ γρήγορα ανοίγουν οι διαδικασίες, πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη της κοινωνικής πλειοψηφίας. Είμαστε ένα κόμμα που διεκδικεί τη διακυβέρνηση της χώρας».

Σε σχέση με την αυριανή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, σημείωσε ότι θα οριστεί ο οδικός χάρτης των διαδικασιών, δηλαδή και η κατάθεση υποψηφιοτήτων για την Προεδρία του κόμματος: «Δεν έχω εικόνα για τον αν θα συμμετέχει ο Α.Τσίπρας, νομίζω ότι δε θα συμμετέχει. Παρ’ όλα αυτά, θέλω να πω ότι δεν πενθούμε. Έχουμε υποστεί διαδοχικά σοκ τελευταία, αλλά αντέχουμε, αυτό πρέπει να τελειώσει. Πάμε δυνατά, ενωτικά, συντροφικά, γιατί πραγματικά μας χρειάζεται η κοινωνία και η δημοκρατία».

Στην ερώτηση για το αν θα μπορούσε να είναι υποψήφιος κι ένα στέλεχος που δεν είναι Βουλευτής, η Βουλευτής Φλώρινας τοποθετήθηκε ως εξής: «Φυσικά και θα μπορούσε, απλά θεωρώ – και το έχω ξαναπεί δημόσια – ότι επειδή είμαστε στην αρχή μιας καινούριας τετραετίας και μάλιστα πολύ δύσκολης, με τις ιδιαίτερες δυσκολίες της κοινοβουλευτικής σύνθεσης, λόγω των ακροδεξιών κομμάτων, αλλά και λόγω της υπεροπλίας της ΝΔ, είναι καλό ο Πρόεδρος ή η Πρόεδρος να είναι στη Βουλή, για να δίνει κι εκεί την πολιτική μάχη. Παρ’ όλα αυτά, τα χαρακτηριστικά που θα κρίνουν την εκλογή είναι κυρίως πολιτικά, το αν ο/η Πρόεδρος μπορεί να ενώσει το κόμμα, να εμπνεύσει το κόμμα, να έχει ανάσα στην προσωπικότητα».

Σε σχέση με το περιστατικό με τον κ. Τζανακόπουλο, για το οποίο ερωτήθη, η κα Πέρκα ανέφερε ότι δε γνωρίζει, δεν ήταν παρούσα, αλλά σε κάθε περίπτωση δε θεωρεί ότι πρέπει να το αξιολογήσουμε τόσο πολύ. «Εκείνο το βράδυ των εκλογών ήμασταν όλοι σε ένταση. Όπως είπα, δεχόμαστε τελευταία πολλά σοκ, νομίζω όμως ότι στο τέλος θα είναι παραγωγικά, διότι θα μας αναγκάσουν να κάνουμε διεισδυτική ανάλυση της πολιτικής μας γραμμής, αλλά κυρίως της επικοινωνίας μας με την κοινωνία. Ξέρετε, σε ό,τι αφορά στην πολιτική γραμμή, έχει σημασία σε ποιους απευθύνεται, σε ποιες κοινωνικές ομάδες.

Σε ό,τι αφορά στο ερώτημά σας αν ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πάει πιο αριστερά ή πιο κεντροαριστερά, εγώ δεν βλέπω έτσι το ερώτημα. Βλέπω ότι το κόμμα πρέπει να γίνει πιο ελκυστικό, να έχει στραμμένο το βλέμμα στην κοινωνία και την κοινωνική ανάγκη, δηλαδή την καθημερινότητα του πολίτη και να δημιουργήσει έναν άλλο τρόπο επικοινωνίας. Νομίζω ότι αυτά χάσαμε, ειδικά στην προεκλογική περίοδο. Δεν είναι λίγα αυτά που λέω, θέλει δουλειά, το θέμα λοιπόν δεν είναι το τυπικό, αν το κόμμα θα πάει από εδώ ή από εκεί, αλλά το αν θα γίνει ελκυστικό, αν θα εμπνέει. Οι ανάγκες της κοινωνίας και η καθημερινότητα του πολίτη είναι πολύ σημαντικά, δεν μπορούμε να τα παραβλέψουμε».

Η συζήτηση συνεχίστηκε με αναφορά στο κόμμα των Σπαρτιατών και το αν πρέπει να ανέβει το όριο εισόδου στη Βουλή σε 5% για να μπει φρένο σε ακροδεξιά κόμματα. «Θεωρώ ότι όταν θέλεις να προστατεύσεις τη δημοκρατία, δεν την περιορίζεις», υποστήριξε η κα Πέρκα. «Η δημοκρατία δεν προφυλάσσεται με το να τη στενεύεις, αλλά με το να τη διευρύνεις. Επομένως, με την αύξηση του ορίου στο 5% δε λύνεται το πρόβλημα της ανόδου των ακροδεξιών μορφωμάτων.

Η μάχη είναι αλλού και το έχουμε επισημάνει εγκαίρως. Ο Ηλίας Κασιδιάρης όλα αυτά τα χρόνια έκανε μέσα από τη φυλακή διαγγέλματα, χωρίς να τον σταματήσει κανείς. Έκανε κίνημα, ουσιαστικά έκανε κόμμα, το παραδέχθηκε προηγουμένως και ο κ. Λοβέρδος (εκπρόσωπος της ΝΔ στη συζήτηση) προς τιμήν του. Και μετά, τελευταία στιγμή πριν τις εκλογές, έγινε ολόκληρη ιστορία και αναδείχθηκε σε μείζον θέμα, με τρεις ατελέσφορες τροπολογίες από την κυβέρνηση.

Αυτό που χρειάζεται είναι να έχουμε όλοι έτοιμα αντανακλαστικά ως προς την ακροδεξιά, με όποια μορφή εμφανίζεται κάθε φορά κι επειδή ακριβώς υπάρχει αντίστοιχη κατάσταση και στην Ευρώπη. Και στο σημείο αυτό, θα κάνω και μια κριτική στη ΝΔ, διότι η ακροδεξιά βρίσκει χώρο, όταν η κυβέρνηση πρώτη απαξιώνει τους θεσμούς και το κράτος δικαίου, άρα δίνει και το αντίστοιχο σήμα στους πολίτες. Αναφέρομαι στις υποκλοπές, στη στοχοποίηση δημοσιογράφων, όλα εκείνα που έχει αναδείξει η Ευρώπη με το σχετικό πόρισμα».

Κατά την ολοκλήρωση της συζήτησης, η κα Πέρκα ανέφερε ότι η διαδικασία εκλογής Προέδρου πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, χωρίς όμως να αδικηθεί επί της ουσίας η ίδια η διαδικασία.

TOP