Η Π.Πέρκα στο ΘΕΜΑ 104.6: ‘Άλλο να κάνεις παραγωγική αντιπολίτευση με υψηλούς τόνους και άλλο να ζητάς κάθε μέρα επί τρία χρόνια εκλογές, όπως είχαμε υποστεί εμείς.”

Π.Πέρκα: Άλλο παραγωγική αντιπολίτευση και άλλο να ζητάς επί τρία χρόνια κάθε μέρα εκλογές (Ηχητικό)

«Δεν είναι αυτή η ώρα αλλά βεβαίως, είναι στο χέρι της κυβέρνησης και αν προκηρύξει εκλογές, εννοείται πως είμαστε έτοιμοι αλλά έχουμε τώρα άλλα θέματα και άλλα προβλήματα», επεσήμανε η αναπληρώτρια τομεάρχης Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ.

«Είναι άλλο να κάνεις αντιπολίτευση και μάλιστα παραγωγική και ανάλογα με την περίπτωση οι τόνοι να είναι υψηλοί ή χαμηλοί και άλλο να ζητάς κάθε μέρα εκλογές όπως είχαμε υποστεί εμείς για περίπου τρία χρόνια, να ζητάει η αντιπολίτευση κάθε μέρα εκλογές», επεσήμανε η αναπληρώτρια τομεάρχης Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτη Πέρκα.

Η ίδια σε ραδιοφωνική συνέντευξη στο «ΘΕΜΑ FM» πρόσθεσε ότι «δεν είναι αυτή η ώρα αλλά βεβαίως, είναι στο χέρι της κυβέρνησης και αν προκηρύξει εκλογές εννοείται πως είμαστε έτοιμοι αλλά έχουμε τώρα άλλα θέματα και άλλα προβλήματα».

Αναλυτικά οι δηλώσεις της βουλεύτριας του ΣΥΡΙΖΑ:

«Υπάρχουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν έχουν ανοίξει κι αυτές που άνοιξαν αναρωτιούνται πώς θα ανταπεξέλθουν, διότι δεν έλαβαν ζεστό χρήμα και μη-επιστρεπτέες ενισχύσεις όπως τονίσαμε στο Πρόγραμμα Μένουμε Όρθιοι.

Παρατηρείται μια καταστροφή λόγω του μηδαμινού σχεδιασμού για την απολιγνιτοποίηση, η οποία είναι εντελώς βίαιη και άδικη.

Εννοείται πως συμφωνούμε στην απολιγνιτοποίηση αλλά με σχεδιασμό, με μεγαλύτερο χρονοδιάγραμμα, με πόρους από το Εθνικό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης που δημιούργησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα έχει συγκεντρώσει 60 εκ. ευρώ , με καταγραφή και σχεδιασμό του παραγωγικού μοντέλου που θα ακολουθηθεί, με επικοινωνία και συνδιαμόρφωση με τους τοπικούς φορείς και την κοινωνία. Όχι απλά με εξαγγελίες, καμία ενέργεια και καμία προετοιμασία.

Περιμένουμε ακόμα το περίφημο MasterPlan που θα οδηγούσε στην απολιγνιτοποίηση. Αυτά δεν γίνονται έτσι, αυτά είναι καταστροφές.

Εμείς εκτιμούμε ότι η ανάπτυξη έρχεται από την ζήτηση. Έχει μεγάλη σημασία ο κόσμος να έχει χρήματα για να μπορεί να βγει έξω να ξοδέψει.

Δεν στηρίχτηκε η εργασία και δεν στηρίχτηκαν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ρευστότητα ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν.

Το επιχείρημα της ΝΔ τις τελευταίες μέρες, που λέει ότι «είχατε ανάπτυξη 2,8% το 2ο τρίμηνο το 2019 γιατί ρίξατε λεφτά» είναι μια παραδοχή της οικονομικής θεωρίας που λέει ότι όσα λεφτά ρίχνεις στην αγορά και τους εργαζόμενους τόσο ανάπτυξη έχεις. Δεν έρχεται η ανάπτυξη με τη μείωση της φορολογίας στις μεγάλες επιχειρήσεις. Δεν είναι αυτό το μέτρο για να έρθει ανάπτυξη.

Την 2,8% ‘αναιμική’ ανάπτυξη του β’ τριμήνου 2019 που παραδώσαμε, όπως την αποκαλούσε ο κ. Μητσοτάκης, την οδήγησε σε ύφεση του 1% πριν την πανδημία. Όπως καταλαβαίνετε κάποιο λάθος γίνεται στην ανάλυσή τους για την οικονομική πολιτική.

Οι φόροι πρέπει να μειώνονται, έχουν να κάνουν με την αναδιανομή του εισοδήματος, του πλούτου, την κοινωνική δικαιοσύνη…Ακόμη περιμένουμε τη ΝΔ να καταργήσει τους υποτιθέμενους 27 άδικους φόρους του ΣΥΡΙΖΑ όπως τους αποκαλούσε.

Κάποιοι φόροι επιβλήθηκαν γιατί η χώρα καταστράφηκε, μπήκε σε μνημόνια δίχως να είναι ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και όσο επανέρχεται σε μια κανονικότητα θα πρέπει να μειώνονται. Την ανάπτυξη όμως δεν την φέρνει μόνο η μείωση των φόρων στις μεγάλες επιχειρήσεις αλλά και η αναδιανομή του πλούτου, η στήριξη της εργασίας, η προώθηση νέου παραγωγικού μοντέλου.

Είναι μια δεξιά ιδεοληψία τα περί αυτορύθμισης της αγοράς η οποία δεν επιβεβαιώθηκε στην πρόσφατη οικονομική κρίση και κατέστρεψε τεράστιες οικονομίες. Βεβαίως, στη χώρα μας που συνδυάστηκε και με φαινόμενα διαφθοράς οδήγησε στις τραγικές καταστάσεις που βιώσαμε.

Εννοείται πως πρέπει να υπάρχει μια ευμενής και δίκαιη αντιμετώπιση των παραγόντων της οικονομίας. Συγχρόνως όμως απαιτείται στήριξη της εργασίας, της παραγωγής, του πρωτογενούς τομέα για να πάμε σε ένα άλλο παραγωγικό μοντέλο.

Με βάση την εικόνα των νομοσχεδίων που συζητούνται στη Βουλή, φαίνεται πως επανερχόμαστε στο μοντέλο το οποίο ακριβώς μας οδήγησε στην κρίση, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη καν τα ‘δώρα’ που δίνονται σε συμφέροντα εν μέσω πανδημίας.

Όταν μία χώρα δανείζεται και κάνει πάρτυ με δανεικά δίχως να προωθεί την ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας, στην κρίση θα την πληρώσει. Ειδικά όταν σε όλο αυτό προστίθεται η διαφθορά, γιατί το είχαμε κι αυτό το φαινόμενο, τότε επέρχεται η καταστροφή.

Σε αυτή τη χώρα δεν ωφελήθηκαν ποτέ όλοι εξίσου. Είδαμε πόσο σαθρό είναι αυτό το μοντέλο της οικονομίας, η χώρα έγινε πειραματόζωο και περάσαμε όσα περάσαμε.

Ο κίνδυνος είναι ορατός μετά την πανδημία, έχουμε μετρήσεις για μεγάλη ύφεση και πρέπει εμπροσθοβαρώς να ενισχυθεί η οικονομία. Ήμασταν η πρώτη κυβέρνηση που άφησε 37 δις στην επόμενη.

Εμείς στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα που είχαμε παρουσιάσει, προβλέπαμε συμμετοχή 17% του λιγνίτη. Αν μια κυβέρνηση όμως κατάφερνε να κλείσει νωρίτερα τις μονάδες, αλλά χωρίς καταστροφή στην περιοχή και με σχέδιο, εμείς θα ήμασταν σύμφωνοι. Να μας πουν τι σκοπό και τι σχεδιασμό έχουν.

Η δική μας πρόταση αφορούσε στις ενεργειακές κοινότητες, που είναι ένα πολύ δυναμικό πλάνο. Μπορούν οι πολίτες, οι Δήμοι να προχωρήσουν σε ενεργειακές κοινότητες, να παράξουν ενέργεια, να προχωρήσουν σε μεταποιήσεις. Υπάρχουν δυνατότητες. Αυτά όμως θέλουν σαφή σχεδιασμό, καθοδήγηση και χρηματική υποστήριξη από το κράτος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εξασφαλίσει 60 εκ. ευρώ στο πρώτο εθνικό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης πανευρωπαϊκά και τώρα ξαφνικά άρχισαν να κινούνται τα 30 εκ. από αυτά. Εδώ και ένα χρόνο δεν ακούστηκε τίποτα, ούτε ένα ευρώ. Αλλά η απολιγνιτοποίηση ήρθε τόσο νωρίτερα».

TOP