H Π. Πέρκα στο ραδιοφωνικό σταθμό Status 107.7: «Τα τραγικά λάθη της Κυβέρνησης στην ενεργειακή πολιτική της χώρας και η ανεξέλεγκτη ακρίβεια θα οδηγήσουν σε πρόωρες εκλογές» (audio)

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία:

Είναι σαφές ότι καταδικάζουμε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και πρέπει να σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας με ανθρωπιστική βοήθεια. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα έπρεπε να αλλάξουμε το αμυντικό δόγμα της χώρας και αναφέρομαι στα καλάσνικοφ που στείλαμε. Προφανώς εμείς δεν θα στέλναμε όπλα στην Ουκρανία και θα κοιτούσαμε να αξιοποιήσουμε την πολιτική που ασκεί τόσα χρόνια η χώρα μας ως ειρηνοποιός, ως χώρα-γέφυρα ώστε να αναβαθμιστεί ο ρόλος μας. Η Ελλάδα είναι μια χώρα ειρηνική, από παράδοση και ιδεολογία. Η φιλειρηνική πολιτική εξυπηρετεί και τα εθνικά συμφέροντα γιατί βρισκόμαστε δίπλα σε έναν σκληρό γείτονα με αναθεωρητική διάθεση.

Είναι εντυπωσιακό ότι οι εκπρόσωποι της ΝΔ ξεχνούν να αναφέρουν το αυτονόητο, ότι ο ρόλος που πρέπει να διαδραματίσει η χώρα μας είναι να αποτελέσουμε γέφυρα της ειρήνης. Θέλουνε να είμαστε μέρος του πολέμου; Είναι ουδετερότητα αν δεν στέλνεις καλάσνικοφ; Τόσες χώρες μέλη της ΕΕ που δεν στείλανε όπλα είναι ουδέτερες;

Η κατάσταση είναι εξαιρετικά πολύπλοκη και χρήζει ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής. Η πολιτική του «πρόθυμου» συμμάχου που υιοθετεί η κυβέρνηση δεν μας αξίζει. Δεν είμαστε απλά δεδομένοι, είμαστε σύμμαχοι που διεκδικούν. Πρέπει να διεκδικούμε και να μην γινόμαστε βασιλικότεροι του βασιλέως.

Οι πόλεμοι δημιουργούν τραγικές συνέπειες με ανθρωπιστική κρίση και πρόσφυγες. Ο πρόσφυγας είναι πάντα πρόσφυγας. Φεύγει βίαια από την εστία του, ξεριζώνεται και θέλει στήριξη. Αυτός είναι ο πολιτισμός μας, αυτό είναι το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Οι πρόσφυγες είτε είναι λευκοί, είτε μαύροι…είναι πρόσφυγες. Και αναφέρομαι βέβαια στις τραγικές δηλώσεις του αρμόδιου Υπουργού περί πραγματικών και μη προσφύγων.

Για την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια:

Να μην κρύβεται η κυβέρνηση πίσω από τον πόλεμο. Όπως απέδωσε τις ευθύνες της για τα οικονομικά της λάθη στην πανδημία, έτσι και τώρα για την ενέργεια, τις αποδίδει στον πόλεμο. Η ακρίβεια στο ρεύμα και στα καταναλωτικά είδη είχε ξεκινήσει πριν τον πόλεμο. Είχαμε προειδοποιήσει από την προηγούμενη άνοιξη, από την ώρα που λειτούργησε το Χρηματιστήριο Ενέργειας, χωρίς την απαιτούμενη εποπτεία. Υπάρχουν καρτέλ και χειραγώγηση της αγοράς από 3-4 παίκτες, μεταξύ των οποίων και η ΔΕΗ, που έχουν υπερκέρδη από το 2020. Τότε είχαν καταρρεύσει οι τιμές των καυσίμων και αυτοί προχωρούσαν σε αυξήσεις στο ρεύμα.

Η ακρίβεια έχει εκτιναχθεί και έχουν γίνει στρατηγικά λάθη από αυτή την κυβέρνηση. Ήμαστε πρωταγωνιστές στην ακρίβεια: το ακριβότερο ρεύμα με τους χαμηλότερους μισθούς. Προτείναμε εγκαίρως απαραίτητα μέτρα που δεν τα υλοποιεί η κυβέρνηση: Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ), αύξηση του κατώτατου μισθού. Είμαστε η μόνη χώρα που ακόμα δεν αύξησε τον κατώτατο μισθό. Και βέβαια ελέγχους μέσω της Επιτροπής Ανταγωνισμού και της ΡΑΕ. Αυτή η ιστορία, με τα ανεπαρκέστατα μέτρα επιδότησης χωρίς να λαμβάνονται μέτρα και έλεγχοι, δεν σταματάει την ακρίβεια. Κυρίως χρειάζεται έλεγχος. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού και η ΡΑΕ έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά και γίνεται πάρτι στο Χρηματιστήριο Ενέργειας. Έχουν τιμές 4 φορές πάνω από την χονδρική.

Ο κ. Στάσσης στη ΔΕΗ παίρνει 360.000 € το χρόνο. Επίσης τα στελέχη του ΕΦΚΑ με μισθούς των 8000-γεμίσαμε Διευθυντές-. Και μιλάνε για «λεφτόδεντρα» όταν προτείνουμε αυξήσεις του κατώτατου μισθού με αυτή την ακρίβεια; Είναι ντροπή. Θα συμβούλευα όλα τα στελέχη της ΝΔ να μην καμαρώνουν όταν ανεβαίνει η τιμή της μετοχή της ΔΕΗ, που έχει πια ιδιωτικοποιηθεί, ενώ τα νοικοκυριά πεινάνε και υποφέρουν. Ο κόσμος δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος από την κατάσταση που μας έχουν οδηγήσει η κυβέρνηση και το γνωρίζουν όλοι πολύ καλά.

Η κυβέρνηση εξήγγειλε μια βίαιη και εμπροσθοβαρή απολιγνιτοποίηση, και με τους λιγνίτες να ‘μπαίνουν’ ελάχιστα στο σύστημα. Το ποσοστό του λιγνίτη στο σύστημα ήταν περίπου 5%-7%. Εξαιρετικά μειωμένος πολύ νωρίτερα από το 2023 που θα έκλειναν οι υφιστάμενες μονάδες, σύμφωνα με το σχεδιασμό τους. Η απολιγνιτοποίηση είναι ένας βαθύς μετασχηματισμός των τοπικών κοινωνιών που ρημάζουν αυτή τη στιγμή και έχουν τρομερή ανεργία.

Ας δουλέψουν οι υφιστάμενες λιγνιτικές μονάδες λοιπόν μέχρι το 2023, ειδικά τώρα που έχουμε κρίση και έχει ξεφύγει η τιμή του. Γιατί να εξαρτηθούμε από το εισαγόμενο φυσικό αέριο; Η κυβέρνηση δέσμευσε τη χώρα στην παραγωγή ενέργειας από φυσικό αέριο. Τα έχουμε πει εγκαίρως ότι πρόκειται επίσης για ορυκτό καύσιμο και είναι απαράδεκτο. Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες προχωράνε σε σταδιακή απεξάρτηση από το φυσικό αέριο. Το μειώνουν και αυξάνουν τη συμμετοχή των ΑΠΕ. Αντίθετα η Κυβέρνηση της ΝΔ εξυπηρέτησε τα συμφέροντα, έκανε deal με τους παίκτες του φυσικού αερίου και αυξήθηκε η συμμετοχή του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή κατά 20%. Φτάσαμε να συμμετέχει το φυσικό αέριο 50%. Αυτό δεν είναι απανθρακοποίηση όπως λέει η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Είναι απλά αντικατάσταση του λιγνίτη με φυσικό αέριο. Έδωσαν 4 νέες άδειες για μονάδες φυσικού αερίου, η Πτολεμαΐδα 5 -η πιο σύγχρονη λιγνιτική μονάδα που δεν έχει μπει ακόμα σε λειτουργία- θα δουλέψει κι αυτή με φυσικό αέριο, άγνωστο ακόμα το πότε. Είναι απαράδεκτο αυτό που γίνεται. Να δουλέψουν τα ορυχεία και να ξεκινήσει και η αποκατάστασή τους γιατί έχουμε πολύ σοβαρά προβλήματα. 2,5 χρόνια δεν έχει γίνει τίποτα. Είναι εγκληματική η πολιτική της κυβέρνησης για την ενέργεια.

Παράλληλα έχουμε μείνει τραγικά πίσω στις ΑΠΕ. Δίνονται άδειες από την ΡΑΕ αλλά χωρίς Ειδικό Χωροταξικό για τις ΑΠΕ. Είναι σαφές ότι χωρίς ειδικό χωροταξικό προκαλούνται αντιδράσεις. Ανεμογεννήτριες που φέρνουν την κοινωνία απέναντι, ενεργειακές κοινότητες σε απαξία, ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ που για ένα χρόνο δεν έγινε τίποτα. Που είναι η αυτοπαραγωγή-αυτοκατανάλωση; Υπάρχουν ευρωπαϊκά μοντέλα που πρέπει να ακολουθηθούν. Πρέπει να προχωρήσουμε στις ΑΠΕ με κανόνες και ασφάλεια.

TOP