H Π. Πέρκα για την παραχώρηση ακινήτων εντός των ζωνών απολιγνιτοποίησης: «Απόδοση εδαφών χωρίς την έκφραση γνώμης της τοπικής κοινωνίας»

Παρέμβαση της Βουλευτή Φλώρινας και Αν. Τομεάρχη Περιβάλλοντος & Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής & Εμπορίου: Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/882 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 17ης Απριλίου 2019 σχετικά με τις απαιτήσεις προσβασιμότητας προϊόντων και υπηρεσιών και άλλες επείγουσες διατάξεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης για το άρθρο 31 – Παραχώρηση ακινήτων ευρισκομένων εντός των Ζωνών Απολιγνιτοποίησης – Προσθήκη παρ. 12 στο άρθρο 4 του Ν. 4061/2021

Η Πέτη Πέρκα παρενέβη στη συνεδρίαση (ακρόαση φορέων) της Επιτροπής Παραγωγής & Εμπορίου της Βουλής για την επεξεργασία και εξέταση του Σ/Ν του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, στο οποίο γίνεται προσθήκη παρ. 12 που τροποποιεί το άρθρο 4. του Ν. 4061/2012 περί παραχωρήσεων ακινήτων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και αφορά στην παραχώρηση ακινήτων ευρισκομένων εντός των Ζωνών Απολιγνιτοποίησης.

«Θέλω να σχολιάσω το αρ. 31 του Ν/Σ, όπως έπραξε και ο Δήμαρχος Αμυνταίου κι έβαλε κάποια θέματα. Ξέρετε είναι πολύ κρίσιμα τα πράγματα. Περνάει ο χρόνος και δεν γίνονται αυτά που έπρεπε να γίνουν στην περιοχή μας και σε όλες τις λιγνιτικές περιοχές. Υπάρχουν κάποια λεφτά στα Ταμεία που θα έπρεπε να αξιοποιηθούν προς όφελος των λιγνιτικών περιοχών και της τοπικής κοινωνίας», σημείωσε αρχικά.

Έπειτα, παρατήρησε: «Το 1ο ζήτημα, βλέποντας το αρ. 31 είναι ότι δεν προβλέπεται πουθενά η έκφραση γνώμης των τοπικών κοινωνιών. Κάπου πρέπει οι τοπικές κοινωνίες να πουν τις προτάσεις τους για αυτά τα εδάφη. Ακούσαμε προηγουμένως μια ωραία πρόταση από τον Δήμαρχο Αμυνταίου για τη νεοσύστατη εταιρία τηλεθερμάνσεων και πως αυτή μπορεί να ενισχυθεί για να ανακουφίζονται οι πολίτες και είναι πολύ σοβαρό θέμα. Είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση. Αυτό το αίτημα έχει κατατεθεί κάπου; Που και πώς μπορεί να ληφθεί υπόψιν κατά τη διαδικασία μεταβίβασης των εδαφών του εν λόγω άρθρου;

Θυμάστε κ. Υπουργέ, όταν συζητούσαμε το νομοσχέδιο για τη Μετάβαση ΑΕ, είχαμε επιμείνει ότι στο σχήμα της εταιρίας έπρεπε να συμμετέχει και η τοπική κοινωνία και στο ΔΣ, αλλά και στη ΓΣ με μετοχική σύσταση. Δυστυχώς δεν το κάνατε αποδεκτό.

Το ζήτημα γίνεται ακόμα πιο σοβαρό εάν συνδυαστεί με την καθυστέρηση του Χωροταξικού Σχεδιασμού. Εδώ έχουμε αντιεπιστημονικές προσεγγίσεις: Πρώτα θα έπρεπε να ολοκληρωθεί το νέο περιφερειακό χωροταξικό πλαίσιο ώστε να δώσει κατευθύνσεις και στη συνέχεια -με εφαρμοστικό χαρακτήρα- τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια. Ξέρετε, το πιο κρίσιμο εργαλείο για την επαναπόδοση εδαφών στον πρωτογενή τομέα είναι τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια και φαίνεται πως και αυτά καθυστερούν σημαντικά».

Στη συνέχεια, σχολίασε για τις Ενεργειακές Κοινότητες και τα έργα ΑΠΕ των ΟΤΑ: «Αναφερθήκατε κ. Δήμαρχε στις κοινωφελείς εταιρίες ΟΤΑ, οι οποίες είναι μια πολύ σοβαρή παρέμβαση. Σε συλλογικούς φορείς και αγροτικούς συνεταιρισμούς. Εγώ ξέρω ότι στην περιοχή μας, καθότι είμαι Βουλευτής Φλώρινας, υπάρχει έντονη κινητοποίηση των τοπικών κοινωνιών και των Δήμων για να κάνουν ενεργειακές κοινότητες και δεν υπάρχει φυσικός και κυρίως ηλεκτρικός χώρος.

Θα παρακαλούσα λοιπόν να ακούμε περισσότερο τους φορείς της τοπικής κοινωνίας, την τοπική αυτοδιοίκηση και τους συλλογικούς φορείς της. Ξέρουν καλύτερα την περιοχή, γνωρίζουν πως μπορεί να αναπτυχθεί και έχουν ενδιαφέρουσες προτάσεις, οι οποίες πέφτουν στο κενό. Δεν υπάρχει ο χώρος και ο μηχανισμός, όπως και στο αρ. 31 που συζητάμε, το οποίο δίνει κατευθείαν τα εδάφη χωρίς την έκφραση της γνώμης της τοπικής κοινωνίας».

TOP