Ερώτηση ΠΕΡΚΑ-ΤΕΛΙΓΙΟΡΙΔΟΥ-ΒΕΤΤΑ: Θα αποδοθεί η Κάρτα του Αγρότη;

Οι Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δυτικής Μακεδονίας Π. Πέρκα, Ο. Τελιγιορίδου και Κ. Βέττα, έχοντας την συνυπογραφή του αρμόδιου Τομεάρχη Σ. Αραχωβίτη, αλλά και 36 ακόμα Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,κατέθεσαν Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα την αδυναμία ενεργοποίησης και απόδοσης της Κάρτας του Αγρότη στους αγρότες και κτηνοτρόφους.

Οι Βουλευτές σημειώνουν ότι το εμβληματικό νομοθέτημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που έλυσε το πρόβλημα ρευστότητας του αγροτοκτηνοτροφικού χώρου, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται ότι δεν έχει αποδοθεί ακόμα και παράλληλα με την ενεργειακή κρίση, τις ανατιμήσεις του ενεργειακού κόστους σε ρεύμα, καύσιμα και φυτοφάρμακα, τους ελάχιστους οικονομικούς πόρους και σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της πανδημίας έχει δημιουργηθεί στους παραγωγούς τεράστια οικονομική ασφυξία.

Σημειώνεται λοιπόν ότι στο δυσχερές πανδημικό, ενεργειακό και οικονομικό πλαίσιο, όπου το ενδεχόμενο επισιτιστικής κρίσης γίνεται πλέον εμφανές, υπάρχουν πλείστες καταγγελίες για την μη απόδοση της Κάρτας του Αγρότη που έχει συνδεθεί με τη νέα δυσλειτουργική πλατφόρμα δηλώσεων ΟΣΔΕ, η οποία επίσης καθυστέρησε να λειτουργήσει.

Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ρωτούν ποια είναι η πρόθεση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την άμεση ενεργοποίηση και απόδοση της Κάρτας του Αγρότη.

Δείτε εδώ το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: «Αδυναμία ενεργοποίησης και απόδοσης της Κάρτας του Αγρότη;»

Όπως γνωρίζετε λόγω της μεγάλης καθυστέρησης που έχει παρατηρηθεί και τα ζητήματα λειτουργίας του νέου συστήματος για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, αναδείχθηκαν πλείστα προβλήματα και ένα από αυτά είναι η αδυναμία ενεργοποίησης και απόδοσης της Κάρτας του Αγρότη από τα τραπεζικά ιδρύματα.

Η Κάρτα του Αγρότη αποτελεί εμβληματικό νομοθέτημα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που έλυσε το πρόβλημα ρευστότητας του αγροτικού χώρου, αφού οι συμβαλλόμενες Τράπεζες αναλάμβαναν την προεξόφληση της κοινοτικής ενίσχυσης και λειτουργούσε παράλληλα ως μηχανισμός για τη μείωση του κόστους παραγωγής.

Οι απαιτήσεις της νέας καλλιεργητικής περιόδου σε οικονομικούς πόρους που είναι ελάχιστοι για την πλειοψηφία των αγροτών-κτηνοτρόφων, η ανάγκη συνέχισης των καλών πρακτικών της καλλιεργητικής διαδικασίας με επιπρόσθετες δαπάνες, οι ανατιμήσεις του ενεργειακού κόστους σε ρεύμα, καύσιμα και φυτοφάρμακα, σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της πανδημίας, δημιουργούν στους παραγωγούς συνθήκες τεράστιας οικονομικής ασφυξίας.

Το τελευταίο διάστημα λοιπόν, στο δυσχερές πλαίσιο της πανδημικής, ενεργειακής και οικονομικής κρίσης, με το ενδεχόμενο της επισιτιστικής κρίσης να είναι εμφανές, δεχόμαστε πλείστες καταγγελίες από αγρότες της Δυτικής Μακεδονίας ότι η νέα εφαρμογή δηλώσεων ΟΣΔΕ καθυστέρησε τη λειτουργία της και παράλληλα δυσλειτουργεί, με αποτέλεσμα να μην δύνανται και να λαμβάνουν αρνήσεις από τις Τράπεζες για ενεργοποίηση και απόδοση της Κάρτας του Αγρότη.

Επειδή είναι φανερό πως το εργαλείο ρευστότητας που παρέχεται μέσω της Κάρτας του Αγρότη εν μέσω τρομακτικής ακρίβειας για την προμήθεια υλικών του πρωτογενούς τομέα παραγωγής είναι απολύτως αναγκαίο,

Επειδή τα τραπεζικά ιδρύματα δεν έχουν εκδώσει ανακοινώσεις για την απόδοση της Κάρτας του Αγρότη,

Επειδή υπάρχει διαφαινόμενη καθυστέρηση στο άνοιγμα του ΟΣΔΕ λόγω εξελίξεων στον ΟΠΕΚΕΠΕ και η μη ενεργοποίηση της Κάρτας με τον περσινό ΟΣΔΕ, συμπαρασύρει όλα τα εργαλεία που ανακουφίζουν την αγροτική παραγωγή,

Επειδή η Δυτική Μακεδονία και όλη η χώρα κινδυνεύει από επισιτιστική κρίση,

Επειδή οι παραγωγοί βρίσκονται πλέον σε μεγάλη οικονομική δυσχέρεια και δεν ανέχονται άλλο τον εμπαιγμό και την αδιαφορία,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Τι προτίθεται να πράξει για την άμεση ενεργοποίηση και απόδοση της Κάρτας του Αγρότη;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Βέττα Καλλιόπη

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αλεξιάδης Τρύφων

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αραχωβίτης Σταύρος

Αυγέρη Θεοδώρα

Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος

Βαγενά Άννα

Βαρδάκης Σωκράτης

Γκιόλας Ιωάννης

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Κάτσης Μάριος

Καφαντάρη Χαρά

Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)

Λάππας Σπυρίδων

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Παπαηλιού Γεώργιος

Παπανάτσιου Αικατερίνη

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σαρακιώτης Ιωάννης

Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

Συρμαλένιος Νικόλαος

Τζούφη Μερόπη

Τόλκας Άγγελος

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νικόλαος

Φωτίου Θεανώ

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

Χαρίτου Δημήτριος

Χρηστίδου Ραλλία

 

 

 

TOP