Ερώτηση Π. Πέρκα με θέμα: «Βοηθοί επιβατών» και «βοηθοί ιδιωτικών συμφερόντων»​

Ερώτηση 27 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ με θέμα: «Βοηθοί επιβατών» και «βοηθοί ιδιωτικών συμφερόντων»

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κατέθεσαν 27 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία της αναπλ. Τομεάρχη Μεταφορών, Πέτης Πέρκα, με θέμα: «Βοηθοί επιβατών» και «βοηθοί ιδιωτικών συμφερόντων».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν πως η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας έχει ως συνέπεια και την αύξηση της επιβατικής κίνησης στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και το Υπουργείο Υποδομών για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού από λεωφορεία, τρόλλεϋ και μετρό, έχει προχωρήσει σε σειρά παρεμβάσεων σε οχήματα και συρμούς, με γνώμονα την ασφάλεια επιβατών και εργαζομένων.

Εκτός από μέτρα, το Υπουργείο, δια στόματος του κ. Καραμανλή ανακοίνωσε από την πρώτη μέρα άρσης των μέτρων την είσοδο 300 «βοηθών επιβατών», οι οποίοι είναι εκπαιδευμένοι στη διαχείριση πλήθους, θα βρίσκονται στους 45 σημαντικότερους σταθμούς ανταπόκρισης μεταξύ μετρό και λεωφορείων και θα καθοδηγούν το επιβατικό κοινό για να αποφευχθεί ο συνωστισμός και να τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας.

Όπως τονίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό που εντέχνως δεν ανακοινώθηκε από την πολιτική ηγεσία είναι ότι οι «βοηθοί επιβατών» δεν είναι υπάλληλοι του ΟΑΣΑ, αλλά ιδιωτικών εταιριών. Η απόκρυψη της συγκεκριμένης πληροφορίας έχει σίγουρα ως αποτέλεσμα το ευρύ κοινό να θεωρήσει ως ιδιαίτερα θετική την εν λόγω παρέμβαση.

Για όσους όμως γνωρίζουν την κατάσταση στις εταιρίες του Ομίλου ΟΑΣΑ τα τελευταία χρόνια, όπου κυριαρχεί η έλλειψη προσωπικού σε καίριες θέσεις, έγινε αμέσως αντιληπτό ότι δεν μπορεί να έχουν μετακινηθεί υπάλληλοι από άλλα καθήκοντα για να παρέχουν τις συγκεκριμένες υπηρεσίες.

Και πράγματι, όπως σημειώνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά ότι η Κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την παρούσα δυσμενή συγκυρία για να εξυπηρετήσει ιδιωτικά συμφέροντα. Με βάση τα σχετικά έγγραφα που διέρρευσαν στον Τύπο, ο ΟΑΣΑ προχώρησε σε απευθείας ανάθεση των παραπάνω υπηρεσιών προς συγκεκριμένες εταιρίες φύλαξης, οι οποίες για τη διάθεση των 300 «βοηθών επιβατών», θα εισπράξουν 372 χιλιάδες ευρώ.

Με πρόσχημα δηλαδή την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού και την αποφυγή διασποράς του Covid-19, η ανωτέρω απευθείας ανάθεση αποτελεί άλλο ένα παράδειγμα της γενναιοδωρίας της ΝΔ προς μεγάλες ιδιωτικές εταιρίες, τη στιγμή που πλήθος εργαζομένων πλήττεται από την υφιστάμενη υγειονομική κρίση.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν τον Υπουργό:

-Γιατί ο ΟΑΣΑ προχώρησε σε απευθείας ανάθεση προς συγκεκριμένες εταιρίες φύλαξης για την παροχή υπηρεσιών των «βοηθών επιβατών»; Σε ποιες εταιρίες και με ποια κριτήρια επιλέχθηκαν αυτές;

-Πώς καθορίστηκε το κόστος 372 χιλιάδων ευρώ για την παροχή της συγκεκριμένης υπηρεσίας; Ποιος θα είναι ο μισθός των 300 βοηθών επιβατών;

-Ποια είναι η στελέχωση του ΟΑΣΑ ανά κατηγορία, κλάδο, ειδικότητα; Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί το Υπουργείο για την επίλυση της υποστελέxωσης του ΟΑΣΑ πριν καταλήξει στην πρόσληψη ιδιωτών μέσω των εταιριών φύλαξης με απευθείας ανάθεση;

Το πλήρες κείμενο της ερώτηση

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών
Θέμα: «Βοηθοί επιβατών» και «βοηθοί ιδιωτικών συμφερόντων»

Η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας έχει ως συνέπεια και την αύξηση της επιβατικής κίνησης στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών στο πλαίσιο αυτό και για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού από λεωφορεία, τρόλλεϋ και μετρό, έχει προχωρήσει σε σειρά παρεμβάσεων σε οχήματα και συρμούς, με γνώμονα την ασφάλεια επιβατών και εργαζομένων.

Εκτός από μέτρα, όπως είναι για παράδειγμα η πύκνωση των δρομολογίων τις ώρες αιχμής προς αποφυγή συνωστισμού, η σήμανση σε οχήματα και στάσεις για την υπενθύμιση της τήρησης αποστάσεων κτλ, το Υπουργείο, δια στόματος του κ. Καραμανλή ανακοίνωσε από την πρώτη μέρα άρσης των μέτρων την είσοδο 300 «βοηθών επιβατών», οι οποίοι είναι εκπαιδευμένοι στη διαχείριση πλήθους, θα βρίσκονται στους 45 σημαντικότερους σταθμούς ανταπόκρισης μεταξύ μετρό και λεωφορείων και θα καθοδηγούν το επιβατικό κοινό για να αποφευχθεί ο συνωστισμός και να τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας.

Αυτό όμως που εντέχνως δεν ανακοινώθηκε από την πολιτική ηγεσία είναι ότι οι «βοηθοί επιβατών» δεν είναι υπάλληλοι του ΟΑΣΑ, αλλά ιδιωτικών εταιριών. Η απόκρυψη της συγκεκριμένης πληροφορίας έχει σίγουρα ως αποτέλεσμα το ευρύ κοινό να θεωρήσει ως ιδιαίτερα θετική την εν λόγω παρέμβαση.

Για όσους όμως γνωρίζουν την κατάσταση στις εταιρίες του Ομίλου ΟΑΣΑ τα τελευταία χρόνια, όπου κυριαρχεί η έλλειψη προσωπικού σε καίριες θέσεις, έγινε αμέσως αντιληπτό ότι δεν μπορεί να έχουν μετακινηθεί υπάλληλοι από άλλα καθήκοντα για να παρέχουν τις συγκεκριμένες υπηρεσίες.

Και πράγματι, αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά ότι η Κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την παρούσα δυσμενή συγκυρία για να εξυπηρετήσει ιδιωτικά συμφέροντα. Με βάση τα σχετικά έγγραφα που διέρρευσαν στον Τύπο, ο ΟΑΣΑ προχώρησε σε απευθείας ανάθεση των παραπάνω υπηρεσιών προς συγκεκριμένες εταιρίες φύλαξης, οι οποίες για τη διάθεση των 300 «βοηθών επιβατών», θα εισπράξουν 372 χιλιάδες ευρώ.

Με πρόσχημα δηλαδή την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού και την αποφυγή διασποράς του Covid-19, η ανωτέρω απευθείας ανάθεση αποτελεί άλλο ένα παράδειγμα της γενναιοδωρίας της ΝΔ προς μεγάλες ιδιωτικές εταιρίες, τη στιγμή που πλήθος εργαζομένων πλήττεται από την υφιστάμενη υγειονομική κρίση.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Γιατί ο ΟΑΣΑ προχώρησε σε απευθείας ανάθεση προς συγκεκριμένες εταιρίες φύλαξης για την παροχή υπηρεσιών των «βοηθών επιβατών»; Σε ποιες εταιρίες και με ποια κριτήρια επιλέχθηκαν αυτές;
2. Πώς καθορίστηκε το κόστος 372 χιλιάδων ευρώ για την παροχή της συγκεκριμένης υπηρεσίας; Ποιος θα είναι ο μισθός των 300 βοηθών επιβατών;
3. Ποια είναι η στελέχωση του ΟΑΣΑ ανά κατηγορία, κλάδο, ειδικότητα; Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί το Υπουργείο για την επίλυση της υποστελέxωσης του ΟΑΣΑ πριν καταλήξει στην πρόσληψη ιδιωτών μέσω των εταιριών φύλαξης με απευθείας ανάθεση;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)
Αγαθοπούλου Ειρήνη – Ελένη
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Βαρδάκης Σωκράτης
Βαρεμένος Γεώργιος
Βέττα Καλλιόπη
Βίτσας Δημήτριος
Δρίτσας Θεόδωρος
Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος
Ζουράρις Κωνσταντίνος
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)
Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)
Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
Μάλαμα Κυριακή
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μουζάλας Ιωάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Ραγκούσης Ιωάννης
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νικόλαος
Φωτίου Θεανώ
Χρηστίδου Ραλλία

 

TOP