Ερώτηση Π. Πέρκα με θέμα: “Τα φαινόμενα διαφθοράς στο σύστημα εξετάσεων για τις άδειες οδήγησης συνεχίζονται στην χώρα με αποκλειστικά υπεύθυνη την Κυβέρνηση της ΝΔ”

Παρέμβαση – ερώτηση 30 βουλευτών του ΣΎΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία για τα φαινόμενα διαφθοράς στο σύστημα εξετάσεων για τις άδειες οδήγησης

Θέμα: «Ερώτηση της Αναπληρώτριας Τομεάρχη Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Πέρκα σχετικά με τα φαινόμενα διαφθοράς στο σύστημα εξετάσεων για τις άδειες οδήγησης που συνεχίζονται στην χώρα με αποκλειστικά υπεύθυνη την Κυβέρνηση της ΝΔ»

Η Βουλευτής Φλώρινας και Αναπληρώτρια Τομεάρχης Μεταφορών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοπίστη (Πέτη) Πέρκα κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών με θέμα: «Τα φαινόμενα διαφθοράς στο σύστημα εξετάσεων για τις άδειες οδήγησης συνεχίζονται στην χώρα με αποκλειστικά υπεύθυνη την Κυβέρνηση της ΝΔ», την οποία συνυπογράφουν και άλλοι 28 Βουλευτές.

Η κ. Πέρκα και οι συνυπογράφοντες Βουλευτές επικαλούνται το πρόσφατο περιστατικό παραποίησης των στοιχείων ταυτοπροσωπίας στα ατομικά δελτία υποψηφίων οδηγών. Συγκεκριμένα, 4 άτομα, με πλαστές ταυτότητες και αλλαγμένες φωτογραφίες στα δελτία εξέτασης, επιχείρησαν να δώσουν εξετάσεις, αντί άλλων υποψηφίων.

Υπενθυμίζουν ότι η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μερίμνησε ώστε να θεραπευτούν χρόνια προβλήματα και δυσχέρειες και προετοίμασε το θεσμικό περιβάλλον μέσα στο οποίο θα λειτουργήσει ο νέος μηχανισμός για τις άδειες οδήγησης.

Τονίζουν ότι η Κυβέρνηση της ΝΔ με το που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, κατήργησε το αδιάβλητο σύστημα των εξετάσεων που είχε θεσμοθετήσει η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, πριν προλάβει να εφαρμοστεί στην ολότητα του και επανέφερε το παλαιό, στρεβλό και διεφθαρμένο σύστημα «προσωρινά». Παρόλο που η Κυβέρνηση της ΝΔ δήλωνε έτοιμη από καιρό, στο θέμα των εξετάσεων για την άδεια οδήγησης, απλά αρκέστηκε στην εξουσιοδότηση για σύσταση Επιτροπής που θα φέρει έναν νέο νόμο στο μέλλον. Η Επιτροπή αυτή συστάθηκε τελικά μετά από πέντε μήνες.

Έχει περάσει ένας χρόνος από τη διακυβέρνηση της ΝΔ και το «προσωρινό» διεφθαρμένο σύστημα για τις άδειες οδήγησης παραμένει. Υπάρχουν δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι πρόσωπα που φέρονται εμπλεκόμενα σε φαινόμενα διαφθοράς για τις άδειες οδήγησης που ελέγχονται από τη Δικαιοσύνη, αποτελούν συμβούλους του Περιφερειάρχη Αττικής και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω ρωτούν τον αρμόδιο Υπουργό τι μέτρα έχει λάβει το Υπουργείο, προκειμένου να διασφαλίσει ένα αδιάβλητο σύστημα εξετάσεων για τις άδειες οδήγησης που δεν επιτρέπει φαινόμενα διαφθοράς. Επίσης ρωτούν ποιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί προβλέπονται ώστε να εντοπίζουν και να αποτρέπουν φαινόμενα διαφθοράς. Πόσα φαινόμενα παραποίησης των στοιχείων ταυτοπροσωπίας στα ατομικά δελτία υποψηφίων οδηγών έχουν εντοπιστεί. Σε πόσες ιατρικές γνωμοδοτήσεις έχουν γίνει διασταυρώσεις και αν προβλέπεται διαδικασία δειγματοληπτικών ελέγχων για να διασφαλιστεί η εγκυρότητα τους. Ποια μέριμνα έχει γίνει για την εξέταση αναλφάβητων και την μετάφραση του ερωτηματολογίου σε περισσότερες γλώσσες ώστε να αποφεύγεται η χρήση ακουστικών. Τέλος, ρωτούν αν έχει τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα της υποβολής παραδοτέων από την Επιτροπή που συστάθηκε στο Υπουργείο και αν έχει ολοκληρωθεί το έργο της.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

ΘΕΜΑ: «Τα φαινόμενα διαφθοράς στο σύστημα εξετάσεων για τις άδειες οδήγησης συνεχίζονται στην χώρα με αποκλειστικά υπεύθυνη την Κυβέρνηση της ΝΔ»

Σύμφωνα με αρκετά δημοσιεύματα στις 02-07-2020 στις θεωρητικές εξετάσεις υποψηφίων οδηγών στη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών Π.Ε Δυτικής Αττικής, παρατηρήθηκε περιστατικό με παραποίηση των στοιχείων ταυτοπροσωπίας στα ατομικά δελτία υποψηφίων οδηγών. Συγκεκριμένα, 4 άτομα, με πλαστές ταυτότητες και αλλαγμένες φωτογραφίες στα δελτία εξέτασης, επιχείρησαν να δώσουν εξετάσεις αντί άλλων υποψηφίων.

Δεν έχουν ληφθεί μέτρα για τη διασφάλιση του αδιάβλητου των εξετάσεων και δεν υπάρχουν οι διοικητικές και ποινικές ευθύνες που θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά κυρίως αλλά και τιμωρητικά ώστε να μην γίνεται και αλλοίωση των αποτελεσμάτων στις εξετάσεις.

Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με κύριο άξονα την προαγωγή της διαφάνειας και της αξιοκρατίας, τη διασφάλιση του αδιάβλητου της όλης διαδικασίας και γενικότερα την προαγωγή του επιπέδου της οδικής ασφάλειας στη χώρα, έκανε στοχευμένη παρέμβαση σε επίπεδο ουσιαστικών ρυθμίσεων, ώστε να θεραπευτούν χρόνια προβλήματα και δυσχέρειες και να προετοιμαστεί το θεσμικό περιβάλλον μέσα στο οποίο θα λειτουργήσει ο νέος μηχανισμός για τις άδειες οδήγησης.

Η Κυβέρνηση της ΝΔ με το που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, κατήργησε το αδιάβλητο σύστημα των εξετάσεων που είχε θεσμοθετήσει η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, πριν προλάβει να εφαρμοστεί στην ολότητα του και επανέφερε το παλαιό, στρεβλό και διεφθαρμένο σύστημα «προσωρινά». Με τον ν. 4625/2019 (ΦΕΚ A 139 – 31.08.2019) με παλαιοκομματικά κριτήρια η ΝΔ, έκλεισε το μάτι στα κυκλώματα. Παρόλο που η Κυβέρνηση της ΝΔ δήλωνε έτοιμη από καιρό, στο θέμα των εξετάσεων για την άδεια οδήγησης απλά αρκέστηκε στην εξουσιοδότηση για σύσταση Επιτροπής που θα φέρει έναν νέο νόμο στο μέλλον.

Στο άρθρο 2 του ν. 4625/2019 προβλέφθηκε ότι με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών θα συσταθεί επιτροπή με αντικείμενο την επεξεργασία και υποβολή ολοκληρωμένης εισήγησης για την αναμόρφωση του πλαισίου που διέπει την εκπαίδευση και εξέταση υποψηφίων οδηγών και οδηγών και τη χορήγηση αδειών οδήγησης. Η Επιτροπή αυτή συστάθηκε τελικά μετά από πέντε μήνες, με την υπ’ αριθμ. 67960/09.01.2020 Απόφαση, γεγονός που δείχνει τις προθέσεις και την βούληση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, ήτοι την εξυπηρέτηση κυκλωμάτων και της αδράνειας, της διατήρησης δηλαδή του υφιστάμενου διεφθαρμένου καθεστώτος. Για τα παραδοτέα της Επιτροπής του Υπουργείου τέθηκαν χρονοδιαγράμματα, όπως οφείλει να έχει κάθε σχετική Επιτροπή.

Έχει περάσει ένας χρόνος από τη διακυβέρνηση της ΝΔ και το «προσωρινό» διεφθαρμένο σύστημα για τις άδειες οδήγησης παραμένει. Υπάρχουν δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι πρόσωπα που φέρονται εμπλεκόμενα σε φαινόμενα διαφθοράς για τις άδειες οδήγησης που ελέγχονται από τη Δικαιοσύνη, αποτελούν συμβούλους του Περιφερειάρχη Αττικής και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου.

Αφενός αντιλαμβανόμαστε ότι οι προθεσμίες για τη διοίκηση είναι ενδεικτικές αφετέρου όμως η προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος και η δημιουργία των απαιτούμενων διαδικασιών που δεν θα αφήνουν περιθώρια σε φαινόμενα διαφθοράς είναι απόλυτη προτεραιότητα για κάθε Κυβέρνηση.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1) Τι μέτρα έχει λάβει το Υπουργείο προκειμένου να διασφαλίσει ένα αδιάβλητο σύστημα εξετάσεων για τις άδειες οδήγησης που δεν επιτρέπει φαινόμενα διαφθοράς;

2) Ποιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί προβλέπονται ώστε να εντοπίζουν και να αποτρέπουν φαινόμενα διαφθοράς; Πώς ελέγχεται η αποτελεσματικότητα τους;

3) Πόσα φαινόμενα παραποίησης των στοιχείων ταυτοπροσωπίας στα ατομικά δελτία υποψηφίων οδηγών έχετε εντοπίσει;

4) Σε πόσες ιατρικές γνωμοδοτήσεις έχουν γίνει διασταυρώσεις και αν προβλέπεται διαδικασία δειγματοληπτικών ελέγχων για να διασφαλιστεί η εγκυρότητα τους;

5) Τι μέριμνα έχει γίνει για την εξέταση αναλφάβητων και την μετάφραση του ερωτηματολογίου σε περισσότερες γλώσσες ώστε να αποφεύγεται η χρήση ακουστικών;

6) Έχει τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα της υποβολής παραδοτέων από την Επιτροπή που συστάθηκε στο Υπουργείο με σκοπό την επεξεργασία και υποβολή ολοκληρωμένης εισήγησης για την αναμόρφωση του πλαισίου που διέπει την εκπαίδευση και εξέταση υποψηφίων οδηγών και τη χορήγηση αδειών οδήγησης; Έχει ολοκληρωθεί το έργο της Επιτροπής ή έχει παραταθεί για τρεις επιπλέον μήνες η λειτουργία της;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αθανασίου Αθανάσιος (Νάσος)

Αλεξιάδης Τρύφωνας

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Βίτσας Δημήτρης

Γκαρά Αναστασία

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)

Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μωραΐτης Θάνος

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νικόλαος

Χαρίτου Δημήτρης

Χρηστίδου Ραλλία

TOP