Επίκαιρη ερώτηση της Π. Πέρκα προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας με θέμα: «Χρηματοδότηση μετάβασης στις λιγνιτικές περιοχές και κατανομή πόρων»

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κατέθεσε η βουλευτής Φλώρινας και Αν. Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Πέτη Πέρκα με θέμα: «Χρηματοδότηση μετάβασης στις λιγνιτικές περιοχές και κατανομή πόρων»

Η Βουλευτής Φλώρινας και Αναπλ. Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεοπίστη (Πέτη) Πέρκα, κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας με θέμα:«Χρηματοδότηση μετάβασης στις λιγνιτικές περιοχές και κατανομή πόρων».

H επίκαιρη ερώτηση αφορά στον ανεπαρκή προϋπολογισμό του Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΠΔΑΜ) 2021-2027, ότι οι πόροι αυτοί καλούνται να καλύψουν όχι μόνο τις επείγουσες και διογκωμένες ανάγκες μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών στη Δυτική Μακεδονία και στη Μεγαλόπολη αλλά και τη μετάβαση των . Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης. Παράλληλα δεν έχει ανακοινωθεί προγραμματισμός ή σχέδιο για τους άλλους δύο πυλώνες του Μηχανισμού Δίκαιης Μετάβασης. Η Ελλάδα κατατάσσεται 9η στην κατανομή των πόρων της ΕΤΔΜ στην ΕΕ-27 παρά την ταχύτητα της εμπροσθοβαρούς και βίαιης απολίνωσης.

Η επίκαιρη ερώτηση της κ. Πέρκα θα συζητηθεί σήμερα, Δευτέρα 12 Ιουλίου 2021 και ώρα 16:30, κατά τη συζήτηση των επίκαιρων ερωτήσεων, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου της κυβέρνησης από τη Βουλή των Ελλήνων.

Διαβάστε ολόκληρη την ερώτηση:

Όπως αναφέρεται στο Υπόμνημα Κατανόησης Βασικών Αρχών (concept paper) του Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΠΔΑΜ) 2021-2027, ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε €1.617.716.955. Ο προϋπολογισμός αυτός αποτελείται από το μερίδιο των 755 εκατομμυρίων ευρώ της Ελλάδας που προέρχεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης (ΕΤΔΜ), συμπληρωματικούς πόρους από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ+), και ένα προκαθορισμένο ποσοστό 15% εθνικής συγχρηματοδότησης.

Ο προϋπολογισμός του ΠΔΑΜ κρίνεται ανεπαρκής αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι οι πόροι αυτοί καλούνται να καλύψουν όχι μόνο τις επείγουσες και διογκωμένες απαιτήσεις μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών στη Δυτική Μακεδονία και στη Μεγαλόπολη αλλά και τη μετάβαση των νησιών Β. Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης. Παράλληλα δεν έχει ανακοινωθεί προγραμματισμός ή σχέδιο για τους άλλους δύο πυλώνες του Μηχανισμού Δίκαιης Μετάβασης. Η Ελλάδα κατατάσσεται 9η στην κατανομή των πόρων της ΕΤΔΜ στην ΕΕ-27 παρά την ταχύτητα της εμπροσθοβαρούς και βίαιης απολίνωσης. Η διαπίστωση αυτή γίνεται περισσότερο σαφής, αν λάβει κανείς υπόψη ότι οι γειτονικές μας χώρες της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, οι γειτονικές μας χώρες της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, οι γειτονικές μας χώρες δεν συζητούν ακόμη για πλήρη απολίνωση, θα λάβουν μόνο από την ΕΤΔΜ (χωρίς δηλαδή τη μόχλευση από την ΕΤΠΑ και το ΕΚΤ+. ) σχεδόν 1€,

Επίσης υπάρχουν διαθέσιμα για τη μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών που είναι και 65 εκατομμύρια εκατομμύρια ευρώ που συγκεντρώνονται από τη δημοπρασία δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα την περίοδο 2018-2020. Λόγω της εκτόξευσης των τιμών των δικαιωμάτων εκπομπών CO2, τα δημόσια έσοδα από τη δημοπρασία τους αναμένονται να αυξηθούν κατά περίπου 60% το 2021 σε σχέση με το 2020 και το 2019.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:

1.Προτίθεται η κυβέρνηση να αυξήσει τους πόρους του ΠΔΑΜ 2021-2027 (ΕΤΔΜ, ΕΤΠΑ, ΕΚΤ+) καθώς σύμφωνα με τον Κανονισμό που διέπει την ΕΤΔΜ, οι συμπληρωματικοί πόροι της ΕΤΠΑ και του ΕΚΤ+ που θα διεξαχθούν για σκοπούς μετάβασης μπορεί να είναι ως και 3 φορές περισσότεροι από αυτούς του ΕΤΔΜ; Ποια η κατανομή των πόρων μεταξύ των τριών εδαφικών σχεδίων δίκαιης μετάβασης του ΠΔΑΜ 2021-2027;

2.Προτίθεται η κυβέρνηση να επαναφέρει το μερίδιο που διοχετεύεται στις λιγνιτικές περιοχές στο 6% που ήταν το 2018 και 2019 αντί του 1% στο οποίο επέλεξε να μειώσει το 2020; Πώς προτίθεται να κινηθεί η κυβέρνηση συνολικά στην πολιτική διαμοιρασμό των δημοσίων εσωτερικών από τη δημοπρασία δικαιωμάτων CO2 και ειδικά σε ό,τι αφορά το μερίδιο που διοχετεύεται στις λιγνιτικές περιοχές, σε ολόκληρη την τρέχουσα 4η φάση του ΣΕΔΕ (2021-2030); Προκειμένου να παγιωθεί το μερίδιο των λιγνιτικών περιοχών στο 6%, μια απόφαση που θα προσφέρει ένα απολύτως αναγκαίο συμπλήρωμα στους μέχρι στιγμής περιορισμένους πόρους του ΠΔΑΜ για τη μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών;

TOP