Δήλωση των Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Δυτικής Μακεδονίας για τη μη ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων στο Ειδικό Πρόγραμμα Απασχόλησης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας»

Οι Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ Δυτικής Μακεδονίας κκ. Καλλιόπη Βέττα, Πέτη Πέρκα και Ολυμπία Τελιγιορίδου, αναφορικά με τη μη ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων στο Ειδικό Πρόγραμμα Απασχόλησης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας δήλωσαν τα εξής:

«Στην ανεργία από χθες 210 επιστήμονες στην Δυτική Μακεδονία καθώς έληξε το ειδικό πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, για τη στελέχωση των υπηρεσιών της Περιφέρειας.

Το πρόγραμμα είχε ως στόχο την ανάσχεση της υψηλής ανεργίας στην περιοχή, την αντιμετώπιση του φαινομένου της διαρροής επιστημόνων στο εξωτερικό (brain drain) και, παράλληλα, την ενίσχυση των δομών της Περιφέρειας.

Δυστυχώς, δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για παράταση ή επαναπροκήρυξη του Προγράμματος, γεγονός που εγείρει πολλά ερωτήματα για την βούληση των αρμόδιων Υπουργείων να αντιμετωπίσουν την ανεργία στη Δυτική Μακεδονία.

Σε κοινοβουλευτική ερώτηση που καταθέσαμε για το θέμα στις 29 Ιανουαρίου, υπήρξε απάντηση από το Υπουργείο Εσωτερικών το οποίο, με γενική αναφορά στα οργανικά κενά της Περιφέρειας και τον προγραμματισμό προσλήψεων για το επόμενο διάστημα, ενώ το Υπουργείο Εργασίας, δεν έχει προβεί ως σήμερα σε κάποια ενέργεια για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Αποδεικνύεται, για μια ακόμη φορά, ότι η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται να υιοθετήσει στοχευμένες και μόνιμες δράσεις για την αντιμετώπιση της μεγάλης ανεργίας στην περιοχή, παρά το γεγονός ότι προβλέπεται, λόγω της βίαιης απολιγνιτοποίησης, ειδική ρήτρα μετάβασης για την στήριξη της Δυτικής Μακεδονίας.

Καλούμε τα αρμόδια Υπουργεία να αναλάβουν άμεσες πρωτοβουλίες για την ανανέωση του προγράμματος, όπως ακριβώς συνέβη με αντίστοιχα προγράμματα του ΟΑΕΔ, να στελεχώσουν με προκηρύξεις μόνιμων θέσεων τα οργανικά κενά της Περιφέρειας και να δώσουν, επιτέλους, διέξοδο, στη νεολαία της περιοχής που βιώνει τις δραματικές συνέπειες της απολιγνιτοποίησης και της πλήρους απαξίωσης.»

Βουλευτής Κοζάνης, Κ. Βέττα

Βουλευτής Φλώρινας, Π. Πέρκα

Βουλευτής Καστοριάς, Ο. Τελιγιορίδου

TOP