Αναφορά της Πέτης Πέρκα: “Βελτίωση των αποδοχών των σπουδαστών/τρίων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης”

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

Αναφορά

Προς τους Υπουργούς :

  • Εσωτερικών
  • Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

 

«Βελτίωση των αποδοχών των σπουδαστών/τρίων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης» 

Η Βουλευτής Φλώρινας του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, Πέτη Πέρκα, καταθέτει ως αναφορά στους Υπουργούς Εσωτερικών καθώς και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το υπόμνημα του Συλλόγου Σπουδαστών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ), σχετικά με τη βελτίωση των αποδοχών των σπουδαστών/τρίων της ΕΣΔΔΑ.

Η ΕΣΔΔΑ είναι παραγωγική σχολή του δημοσίου στα πρότυπα της Γαλλικής Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης (ENA), που έχει ως αποστολή την εκπαίδευση ενός σώματος εξειδικευμένων επιτελικών στελεχών, με άρτια επαγγελματική κατάρτιση και σύγχρονη διοικητική αντίληψη, για τη στελέχωση  της κεντρικής διοίκησης, της κρατικής περιφερειακής διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Είναι το κατάλληλο εργαλείο:

  • Για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης και τη δημιουργία μιας σύγχρονης δημόσιας διοίκησης, απαλλαγμένη από τις παθογένειες του ελληνικού συστήματος του παρελθόντας.
  • Τη βελτίωση της οργάνωσης και της αποδοτικότητας των δημοσίων υπηρεσιών
  • Τη διαμόρφωση και την αποτελεσματική υλοποίηση δημόσιων πολιτικών
  • Την κατάρτιση υψηλού επιπέδου ανθρώπινου δυναμικού για τη δημόσια διοίκηση, στην αιχμή των εξελίξεων στην επιστήμη, επιτελικού και αναπτυξιακού χαρακτήρα.

Η βελτίωση του ανθρώπινου δυναμικού της δημόσιας διοίκησης αποτελεί έναν από τους καθοριστικούς παράγοντες ενίσχυσης της διοικητικής ικανότητας του κρατικού μηχανισμού, με ιδιαίτερη προστιθέμενη αξία στους ρυθμούς ανάπτυξης της χώρας, στην αύξηση της εμπιστοσύνης των πολιτών και των επιχειρήσεων προς τους θεσμούς της χώρας και βεβαίως στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

Η στάση της κυβέρνησης της ΝΔ ως προς την ΕΣΔΔΑ είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, ότι δεν έγινε καμία αναφορά στην ΕΣΔΔΑ από την Υπουργό Εσωτερικών στις προγραμματικές δηλώσεις, και αυτό σε αντίθεση με τις τοποθετήσεις των υπόλοιπων Υπουργών που είναι αρμόδιοι για την εποπτεία άλλων παραγωγικών σχολών,  όπως η  ΕΣΔΔΑ. Η σιωπή και η απραξία της κυβέρνησης της  ΝΔ στον ρόλο της ΕΣΔΔΑ, για τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων από το δημοσιοϋπαλληλικό σώμα υπηρεσιών, ερμηνεύεται ως προσπάθεια απαξίωσης του ρόλου της ΕΣΔΔΑ. Προφανώς, η ΝΔ είναι ενάντια στην αξιοκρατία της Δημόσιας Διοίκησης και προτιμά μια κομματικοποιημένη Δημόσια Διοίκηση, που θα εξυπηρετεί τις πελατειακές σχέσεις και τα μικροκομματικά συμφέροντά της.

Η πολιτική αυτή της ΝΔ έχει στοιχήσει αρκετά στη χώρα μας και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Αποτελεί ντροπή για μια σύγχρονη, ευρωπαϊκή, ευνομούμενη πολιτεία, να προβλέπει για τους σπουδαστές της ΕΣΔΔΑ μισθούς που είναι πολύ κατώτεροι των περιστάσεων και των συνθηκών φοίτησής τους και σε καμία περίπτωση δεν εξασφαλίζουν ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης.

Με γνώμονα την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος, και μετά από την επιτυχή έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και τις προαπαιτούμενες δράσεις της κυβέρνησης στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους θεσμούς, αποτελέσματα που έφερε και η κυβέρνηση  του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των σπουδαστών της ΕΣΔΔΑ για τη βελτίωση των αποδοχών τους και την άμεση έκδοση της ΚΥΑ που προέβλεπε το άρθρο 21 του ΠΔ 57/2007, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 68 του ν. 5003/2022.

Επισυνάπτεται το υπόμνημα του Συλλόγου Σπουδαστών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ), σχετικά με τη βελτίωση των αποδοχών των σπουδαστών/τρίων της ΕΣΔΔΑ, καθώς και το επισυναπτόμενο  σε αυτό σχέδιο της ΚΥΑ του άρθρο 21 του ΠΔ 57/2007, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 68 του ν. 5003/2022.

Παρακαλούμε για την απάντηση και τις σχετικές ενέργειες ώστε να εκδοθεί άμεσα η σχετική ΚΥΑ του άρθρο 21 του ΠΔ 57/2007, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 68 του ν. 5003/2022 και να ικανοποιηθούν τα αιτήματα του Συλλόγου Σπουδαστών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ).

01.11.2023

Οι καταθέτωντες Βουλευτές

         Θεοπίστη (Πέτη) Πέρκα

   Αναγνωστοπούλου Σία

Βέττα Καλλιόπη

  Γαβρήλος Γιώργος

  Μάλαμα Κυριακή

          Μαμουλάκης Χάρης

                    Μπάρκας Κωνσταντίνος

                          Παναγιωτόπουλος Ανδρέας

                 Παπαηλιού Γεώργιος

                 Σαρακιώτης Ιωάννης

          Τζούφη Μερόπη

          Φωτίου Θεανώ

                Ψυχογιός Γεώργιος

Υπόμνημα_Σχέδιο_ρύθμισης-1

TOP