Αναφορά της Π. Πέρκα: “Σχολεία ανοιχτά, αλλά με λήψη άμεσων μέτρων για την υγεία μαθητών-εκπαιδευτικών”

Η Βουλευτής Φλώρινας και Αναπλ. Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεοπίστη (Πέτη) Πέρκα, κατέθεσε ως αναφορά προς την Υπ. Παιδείας κ. Κεραμέως, το ψήφισμα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 6ου Δημοτικού Σχολείου Φλώρινας.

Το πλήρες κείμενο της αναφοράς:

ΑΝΑΦΟΡΑ

για την κ. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

Θέμα: «Σχολεία ανοιχτά, αλλά με λήψη άμεσων μέτρων για την υγεία μαθητών-εκπαιδευτικών»

Η Βουλευτής Φλώρινας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεοπίστη (Πέτη) Πέρκα, καταθέτει ως αναφορά προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, το ψήφισμα του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του 6ου Δημοτικού Σχολείου Φλώρινας, με το οποίο εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για το επικείμενο άνοιγμα των σχολείων, αφού δεν έχουν παρθεί όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να καταστεί ασφαλές για την υγεία, τόσο των μαθητών, αλλά και των εκπαιδευτικών. Στηλιτεύουν τον τρόπο ανοίγματος κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, όπου δεν λήφθηκε κανένα μέτρο, αυξήθηκαν οι μαθητές στην τάξη, δεν προσλήφθηκαν επιπλέον εκπαιδευτικοί και είχαμε ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 6ου Δημ. Σχολείου Φλώρινας επίσης, ζητά τη μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη, την πρόσληψη εκπαιδευτικών που ικανοποιεί την αραίωση των μαθητών, την πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας για την διασφάλιση των υγειονομικών όρων, την ενίσχυση των σχολικών επιτροπών με κονδύλια για την προμήθεια μέσων ατομική προστασίας, τη διενέργεια μαζικών τεστ στις σχολικές κοινότητες και τη δημιουργία σχολιατρικής υπηρεσίας που θα ελέγχει τη λειτουργία των σχολικών μονάδων διαχειριζόμενη την πανδημία και τα κρούσματα.

Επισυνάπτεται το σχετικό ψήφισμα.

Παρακαλούμε για την απάντηση και τις σχετικές ενέργειες για άμεση εξέταση του ψηφίσματος και των αιτημάτων του Συλλόγου.

Η καταθέτουσα Βουλευτής

Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)

Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων 6ου Δημοτικού Σχολείου Φλώρινας: Θέλουμε σχολεία ανοιχτά, αλλά με υγιεινή και ασφάλεια.
Την ώρα που η πανδημία συνεχίζεται,το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων στις 11 Ιανουαρίου. Παρά την προσπάθεια καθησυχασμού, οι γονείς ανησυχούμε για τους όρους με τους οποίους αυτά θα ανοίξουν, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα μέτρο 9 ολόκληρους μήνες προκειμένου να εξασφαλιστεί η υγεία, η ασφάλεια και η εκπαιδευτική διαδικασία των παιδιών μας. Ήδη έχουμε την εμπειρία του τρόπου με τον οποίο άνοιξαν τα σχολεία τον Σεπτέμβρη, που οδήγησε πολύ γρήγορα στο κλείσιμό τους με την εμφάνιση κρουσμάτων σε εκατοντάδες μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Δεν πάρθηκε κανένα µέτρο ώστε να µειωθεί ο αριθµός των µαθητών ανά τάξη με την εξασφάλιση νέων χώρων, την πρόσληψη επιπλέον εκπαιδευτικών αλλά και του αναγκαίου για τις συνθήκες της πανδημίας προσωπικού καθαριότητας, το οποίο είναι ακριβώς ίδιο με πέρυσι. Δεν ικανοποίησε κανένα αίτηµα ώστε να διασφαλιστεί η υγεία µαθητών και εκπαιδευτικών, όπως μαζικά και δωρεάν τεστ και υπεύθυνοι σχολίατροι παρακολούθησης και διαχείρισης των κρουσµάτων (την ευθύνη αυτή έχουν σήμερα οι εκπαιδευτικοί!).

Και όλα αυτά τη στιγμή που όλοι οι ειδικοί επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι η πανδημία βρίσκεται σε φάση που μπορεί η κατάσταση να γίνει ανεξέλεγκτη, τη στιγμή που συστήνουν αποστάσεις σε κάθε χώρο (ΜΜΜ, Δημόσιοι χώροι κλπ).

Στην περιοχή μας το πρόβλημα θα είναι περισσότερο οξυμένο, καθώς λόγω και των χαμηλών θερμοκρασιών και των καιρικών συνθηκών που προβλέπουν οι μετεωρολόγοι, θα είναι ιδιαίτερα δυσχερής ο επαρκής αερισμός των αιθουσών, ενώ επιπλέον είναι αμφίβολο εάν τα παιδιά θα μπορούν να βγουν έξω στα διαλείμματα.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η δια ζώσης εκπαίδευση είναι αναντικατάστατη. Θέλουμε ανοιχτά σχολεία, όμως διεκδικούμε όλα αυτά που πρέπει να γίνουν ώστε τα σχολεία να ανοίξουν με υγιεινή και ασφάλεια για τα παιδιά μας, τους εκπαιδευτικούς και τις οικογένειές μας.

Για τους λόγους αυτούς είναι επιτακτική ανάγκη να εξασφαλιστούν:
Κατάλληλοι χώροι, για να διασφαλίζονται οι απαραίτητες αποστάσεις και η µείωση του αριθµού µαθητών ανά τάξη, ώστε κανένα τµήµα να µην έχει πάνω από 15 µαθητές.
Πρόσληψη του απαραίτητου αριθμού εκπαιδευτικών που να ικανοποιεί την παραπάνω συνθήκη για περισσότερα τµήµατα µε λιγότερους µαθητές.
Πρόσληψη όλου του απαραίτητου αριθµού εργαζοµένων στην καθαριότητα των σχολείων, ώστε να διασφαλίζονται οι υγειονοµικοί όροι.
Κονδύλια στις σχολικές επιτροπές για την προµήθεια µε το απαραίτητο υλικό (Μέσα Ατοµικής Προστασίας, είδη καθαρισµού, αντισηπτικά κ.λ.π.).
Διενέργεια µαζικών επαναλαµβανόµενων τεστ σε όλους τους εκπαιδευτικούς και µαθητές, ώστε να υπάρξει άµεση παρέµβαση σε περίπτωση που χρειαστεί και να ελέγχεται η διάδοση του ιού.
Δηµιουργία Σχολιατρικής Υπηρεσίας που θα έχει την ευθύνη για τον έλεγχο λειτουργίας των σχολείων αλλά και τη διαχείριση των κρουσµάτων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου

TOP